تصور کنید که یک دستگاه دیجیتالی مثل گوشی هوشمند تهیه کرده اید. در رابط کاربری آن از المان های گرافیکی زیبا استفاده شده و همه چیز بسیار چشم نواز است. اما وقتی کاربر می خواهد از آن استفاده کند، همانند دسته های کنسول پلی استیشن تنها با دکمه های مربع و دایره و مثلث و ضربدر مواجه می شود.
شاید این علامت ها برای دستورهای ساده جوابگو باشد اما پس از مدتی کاربر گیج شده و نمی تواند به درستی از رابط کاربری استفاده کند. اینجا است که اهمیت یوایکس رایتینگ به چشم می خورد. یوایکس رایتینگ یا نویسندگی تجربه کاربری، حاصل زحمات طراح رابط کاربری را به ثمر می نشاند. ادامه مطلب را با آژانس بازاریابی محتوایی آژمان همراه باشید.
یوایکس رایتینگ چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی و هجوم بی سابقه شرکت ها به دنیای اینترنت و فضای مجازی، کسب و کارها باید در این دنیای بزرگ با مشتریان خود ارتباط برقرار کنند.
هر شرکتی خدمات و کالای خود را در سطح اینترنت باید از طریقی به مشتریان خود عرضه کند. یکی از ساده ترین ابزارها برای ارتباط طراحی یک اپلیکیشن است. صاحب کسب و کار، اپلیکیشن یا نرم افزار خود را طراحی می کند. المان های گرافیکی لازم را در آن به کار می گیرد. رنگ و امضای شرکت را در اپلیکیشن استفاده می کند.
اکنون که برنامه نویس، طراح رابط کاربری و تجربه کاربری وظایف خود را انجام دادند، هنوز یک جای کار می لنگد. طراح رابط کاربری همه چیز را به درستی طراحی کرده است. همه چیز ظاهر زیبایی دارد. المان های گرافیکی در بهترین حالت خود هستند. انیمیشن ها عالی و مرتبط هستند. اما کلمات قدرتمند نیستند.
هنگامی که با یک رابط کاربری بی نقص کار می کنید، بدون اینکه لازم به خواندن کلمات باشد، در بین منوها و صفحات حرکت می کنید. کلمات آنقدر ساده و ملموس هستند که انگار وجود ندارند. اینجا است که رد پای یوایکس رایتینگ یا نویسندگی UX به چشم می آید.
یوایکس رایتینگ به شما کمک می کند که با ساده ترین واژگان و علامت ها با کاربر خود ارتباط برقرار کنید. حرکت بعدی او را پیش بینی کنید و با کلمات ساده به او کمک کنید که در مسیر درستی قدم بردارد.
اهمیت نویسندگی UX
در گذشته نویسندگی تجربه کاربری تقریباً وجود نداشت. طراح رابط کاربری وظیفه نوشتن کلمات و جملات را نیز بر عهده داشت. اکنون که بازاریابی اینترنتی و فروش اینترنتی به اوج خود رسیده است، اهمیت ارتباط با مشتری از طریق اینترنت نیز چندین برابر شده است.
شرکت ها روی تک تک کلماتی که به کار می برند، حساب می کنند. از طرفی طراح رابط کاربری بیشتر به لحاظ گرافیکی و بصری تجربه دارد. اما یوایکس رایتر می داند چگونه با کلمات بازی کند. در میان هزاران کلمه غوطه ور است و هر جا که لازم باشد، کلمه مورد نظر خود را جایگذاری می کند.
نویسندگی برای تجربه کاربر شاخه جدیدی از تولید محتوا است. تولید محتوا امروزه به یکی از ستون های اصلی هر کسب و کار تبدیل شده و نویسندگی تجربه کاربری نیز از این قاعده مستثنا نیست.
تفاوت یوایکس رایتینگ با کپی رایتینگ
دو مقوله ای که گاهی اوقات با هم اشتباه می شوند، یوایکس رایتینگ و کپی رایتینگ هستند. تقریباً با مفهوم نویسندگی UX آشنا شدیم. اکنون تعریف ساده ای از کپی رایتینگ داشته باشیم.
تصور کنید که قصد معرفی محصول خود را در یک وبسایت دارید. هنگامی که با این وبسایت تماس می گیرید، یکی از گزینه های معرفی را رپورتاژ آگهی معرفی می کنند.
برای نوشتن یک رپورتاژ آگهی باید به اصول کپی رایتینگ آشنایی داشته باشید. متن شما باید به گونه ای باشد که با محتوای وبسایت مورد نظر تضاد زیادی نداشته باشد. هرچند اشکالی ندارد و بسیاری شرکت ها این کار را انجام می دهند، اما نوشتن یک رپورتاژ آگهی در خصوص املاک در یک وبسایت ورزشی کار جالبی نیست.
به صورت ساده می توان گفت «کپی رایتینگ به یک متن جهت دار و دارای ارزش مادی گفته می شود که هدف آن فروش کالا یا خدمات به مشتری، هماهنگ با محتوای وبسایت تبلیغ گیرنده است.
البته ممکن است هدف شما انتشار رپورتاژ آگهی نباشد. بسیاری شرکت ها در وبسایت خود یک بخش وبلاگ راه اندازی کرده اند و با نوشتن محتوا بر اساس اصول کپی رایتینگ سعی در فروش کالا یا خدمات خود دارند.
مهارت های لازم برای نویسندگی تجربه کاربری
اولین مهارت لازم برای نویسندگی UX داشتن قلم بی نقص است. باید کلمات را بشناسید. بدانید که هر کلمه در کجا کاربرد دارد. نویسنده تجربه کاربری باید به گونه ای بنویسد که انگار ننوشته است. به گونه ای بنویسد که انگار بخشی از طراح رابط کاربری است.
کارشناس تولید محتوا می تواند توانایی یوایکس رایتینگ را داشته باشد اما همیشه به این شکل نیست. کارشناس تولید محتوا به شرح و بسط موضوع علاقه دارد. دوست دارد ساده بنویسد اما به هر قیمتی می خواهد مفهوم خود را انتقال دهد. اما نویسنده یوایکس مسیر متفاوتی را طی می کند.
نویسنده یوایکس ممکن است صدها واژه متفاوت را امتحان کند تا به بهترین رابط کاربری ممکن برسد. کارشناس تولید محتوا گاهی اوقات اجازه بسط و توضیح دارد اما یوایکس رایتر باید به تلخیص عادت کند.
یوایکس رایتینگ و تیم مرتبط با آن
هر کاری به صورت تیمی انجام می شود. در یوایکس رایتینگ هم نویسنده رابط کاربری باید با افراد دیگری برای رسیدن به نتیجه مطلوب همکاری کند. تیم رابط کاربری که تحت نظارت تیم مدیریت فعالیت می کند را می توان به ۳ بخش اساسی تقسیم کرد:
تیم تحقیق یوایکس رایتینگ
تیم تحقیق (UX Researchers) همان طور که از نام آن پیدا است، وظیفه تحقیق و جستجو در خصوص مشکلات و راه حل های موجود رابط کاربری را بر عهده دارد. هرکدام از اعضای تیم رابط کاربری برای رسیدن به جواب برخی سؤالات خود به تیم تحقیق مراجعه می کنند.
تیم محتوا یوایکس رایتینگ
یوایکس رایتر بخشی از تیم محتوای (Content Strategy) رابط کاربری است. این تیم باید آنچه که رابط کاربری در زمینه محتوا نیاز دارد را تأمین کند. تأمین محتوای متنی، تصویری، صوتی و ویدیویی از وظایف این تیم است. ممکن است برخی از محتوا را به گروه های دیگر همچون تیم طراحی بسپارند اما تعریف محتوا توسط آنها انجام می شود.
تیم طراحی یوایکس رایتینگ
تیم طراحی (UX Designers) وظیفه طراحی المان ها و ظاهر گرافیکی رابط کاربری را بر عهده دارد. هرکدام از اعضای تیم به لحاظ بصری باید با تیم طراحی هماهنگ باشند. تیم طراحی چارچوب رابط کاربری را طراحی کرده و تیم محتوا به آن فرم می دهد.
مراحل یوایکس رایتینگ
یوایکس رایتینگ یک هنر است و نیازمند زمان و درک درست است. نویسندگی رابط کاربری فراتر از به کار گیری کلمات ساده و نامفهوم است. نویسندگی UX هنری است که از مبدأ تفکر شروع شده و به مقصد انتشار می رسد. در ادامه ۸ مرحله اساسی در نویسندگی تجربه کاربری را بررسی خواهیم کرد.
مرحله ۱: درک کاربر و متن
برای این منظور می توان از تفکر طراحی استفاده کرد. ابتدا باید شناخت درستی از کاربر پیدا کنید. سپس مشکلات و چالش های پیش روی آنها در استفاده از محصول را تعیین خواهیم کرد. قبل از شروع این سؤالات را از خودتان بپرسید:
- چرا این مشکل به وجود آمده است؟
- کاربر چه احساساتی را تجربه می کند؟
- کاربر جهت غلبه بر مشکل باید چه کاری انجام دهد؟
- سهم من در حل مشکل آنها به چه شکلی است؟
سعی کنید خودتان را یک کاربر تلقی کنید و مشکلات و چالش ها را از دید آنها مشاهده کنید. بدین ترتیب بهتر می توانید سؤالات را طراحی کرده و به جواب آنها برسید.
مرحله ۲: تعریف مسئله و راه حل های موجود
هدف یوایکس رایتینگ این است که کاربر بتواند اقدامات خاصی را به سادگی در برنامه انجام دهد. مشکل اینجا است که مشکلاتی سد راه می شوند که یا به لحاظ تکینیکی یا تجاری قابل تعریف هستند. به همین منظور باید با طراح رابط کاربری، مدیر پروژه و حتی تیم تجاری در خصوص مشکل و راه حل های حل آن صحبت کنید.
مرحله ۳: اعتبارسنجی از طریق تحقیق و مقایسه
اینکه پا در کفش کاربر کنید و مشکلات را از دید آنها بنگرید، بسیاری اوقات به کمک شما می آید اما همیشه این طور نیست. گاهی اوقات لازم است که پروژه های مشابه و مشکلات و راه حل های آنها را جستجو کرده و مقایسه ای عملی بین پروژه خود و آنها داشته باشید.
بسیاری افراد خبره در این زمینه حاصل تحقیقات، مشکلات و چالش هایی که با آنها روبرو شده اند را به اشتراک می گذارند. ایده بگیرید و ایده پردازی کنید.
مرحله ۴: ایده پردازی
در این مرحله شما باید دیدگاه درستی از مشکلات و راه حل آنها را داشته باشید. بهتر است لیست کاملی تهیه کرده و تمام موانع و مشکلات و راه حل آنها را ذکر کنید. انچه که در نسخه اولیه نیاز است را باید تعریف کنید. از هیچ موردی دریغ نکنید. کسر و اضافه ها را بعداً انجام خواهید داد.
برای مدتی نتایج روشن و مفید را فراموش کنید. آنچه لازم است و در ذهن دارید، یادداشت کنید. هیچ محصولی در این مرحله کامل نیست. بهینه سازی را در مراحل بعد انجام خواهید داد.
مرحله ۵: بهینه سازی
اکنون نوبت آن رسیده که تمام نسخه ها و موارد لازم را بررسی دوباره کنید. آنچه احساس می کنید درست است باقی بگذارید. نمونه های مشابه را مقایسه کنید بهترین ها را انتخاب کنید. مختصر، شفاف، مفید و همسو با ساختار محصول نهایی از ویژگی های یوایکس رایتینگ حرفه ای هستند.
نویسنده تجربه کاربری کلمات مجلل و بسیط را در اختیار ندارد. باید تا جای ممکن ساده بنویسد. اما هیچ گاه شفافیت و عدم ابهام را با سادگی عوض نکنید. متن شما باید در عین سادگی به دور از هرگونه ابهام باشد. در صورتی که به دوراهی سادگی و شفافیت رسیدید، شفافیت دوست صمیمی شما در ادامه راه خواهد بود.
به گفته آنتوان دو سنت-اگزوپری «کمال آن نیست که چیزی برای افزودن باقی نمانده باشد؛ کمال آن است که چیزی برای کسر کردن به جای نمانده باشد.»
مرحله ۶: نمونه سازی اولیه
اکنون نوبت به تهیه نسخه اولیه رسیده است. کلمات و مفاهیمی که شما طراحی کرده اید و متون لورم ایپسوم به رابط کاربری جان می بخشد. بهتر است در این مرحله همراه طراح رابط کاربری باشید. لذت پر کردن جاهای خالی و روح بخشیدن به المان های گرافیکی به کار شما ارزش می دهد و شما را سرشار از انگیزه خواهد کرد.
اگر واژگان زیاد است و فضای کافی برای برخی از آنها وجود ندارد و از طرفی جایی برای کاستن نیست و به شفافیت لطمه می زند، از مدیر پروژه یا طراح رابط کاربری بخواهید که فضای بیشتری در اختیار شما قرار دهند.
مرحله ۷: تست اولیه کارکرد
مطمئن شوید که مشکلات کاربر با نسخه اولیه شما حل می شود. آزمایش نسخه اولیه به شما کمک می کند که نحوه تفکر و رفتار کاربر را بسنجید و بهترین اقدامات لازم را جهت بهتر کردن اوضاع به کار بگیرید. بازخورد کاربران را بسنجید و اگر برخی مشکلات هنوز پابرجاست، به مرحله ۴ که همان ایده پردازی است، برگردید.
مرحله ۸: بهینه سازی نهایی و تحویل
هنگامی که همه چیز بر وفق مراد بود و همه تیم از نتیجه نهایی رضایت داشتند، نوبت به بهینه سازی نهایی است. تمام کلمات و واژگان را با صدای بلند بخوانید. اشکالات احتمالی گرامر یا لغات را برطرف کنید. فاصله و نیم فاصله ها را دوباره بررسی کنید.
ارسال دیدگاه