کارشناس محتوا (کارشناس تولید محتوا) کیست؟

دسته : تیم بازاریابی محتوایی

یکی از حرفه هایی که در سال های گذشته توجه بسیاری را در بازار کار به خود جلب کرده، کارشناس محتوا است. کارشناسی محتوا افراد زیادی را هم در سمت کارفرما و هم در سمت کارگزار درگیر کرده است. تولید محتوا به امری حیاتی برای بسیاری مشاغل تبدیل شده و هرچه پیش می رویم، نیاز به تولید محتوای با کیفیت و تخصصی بیشتر می شود. اما کارشناس محتوا کیست و چه مهارت هایی باید داشته باشد؟ وظایف این شغل پردردسر کدام ها هستند؟ در این مطلب از آژانس بازاریابی محتوایی آژمان سعی داریم پاسخ این سؤالات را خواهیم فهمید.

کارشناس محتوا (کارشناس تولید محتوا) کیست؟

چرا تولید محتوا مهم است؟

در گذشته راه اندازی یک وب‌سایت کار بسیار دشواری بود. بیشتر افراد از سیستم های ساخت و مدیریت وبلاگ استفاده می کردند. وبلاگ ها ابزار خوبی بودند و در مدت کوتاهی افراد را با تولید محتوا آشنا کردند.

بیشتر افراد با راه اندازی یک وبلاگ ساده و بدون پرداخت هیچ هزینه صاحب صفحه رسمی شده و خاطرات و ایده های خود را با دیگران به اشتراک می گذاشتند. اما وبلاگ دارای محدودیت های زیادی بود.

اندکی بعد افراد خواستار امکانات بیشتری شدند. شخصی سازی های بیشتر و امکاناتی که تقریباً در سیستم های وبلاگ دهی امکان پذیر نبود. اینجا بود که پای غول وردپرس به ایران باز شد. وردپرس مدت زیادی مشغول به کار است اما این حجم استفاده در ایران مربوط به دهه اخیر است.

وردپرس یکی از بهترین گزینه ها بود و اکنون نیز یکی از بهترین گزینه های راه اندازی وب‌سایت و انتشار محتوا به شمار می رود.

تولید محتوای عمومی

با گسترش استفاده از وردپرس علاوه بر شرکت ها، افراد زیادی نیز شروع به تولید وب‌سایت شخصی خود کردند. بدین ترتیب تولید محتوا در ایران وارد فاز جدیدی شد.
هرکس در هر زمینه ای که می توانست تولید محتوا می کرد. شرکت ها برای معرفی شرکت خود و افراد برای نمایش توانایی ها و جذابیت آن به این بازار کار رونق بخشیدند. اما هنوز کمتر کسی به عنوان یک حرفه به آن نگاه می کرد.

شروع تبلیغات بنری

پس از مدتی شرکت ها دریافتند که برخی وب‌سایت ها از بازدید بالایی برخوردارند و افراد زیادی از آنها دیدن می کنند. بدین ترتیب شروع به ارائه تبلیغات به آنها کردند. شروع تبلیغات بنری در وبسایت ها عمدتاً با تصاویر فلش بود و سپس به فرمت های دیگری همچون jpg و png تغییر کرد.

وب‌سایت های میزبان نیز با افزایش تعداد بازدید، قیمت ها را افزایش دادند و یک بازار گسترده از تبلیغات اینترنتی شکل گرفت. اکنون شرکت های کمتری به دلیل افزایش قیمت ها توانایی تبلیغات در وب‌سایت های پربازدید را داشتند.

رشد وب‌سایت های کوچک تولیدکننده محتوا

این فرصتی برای وب‌سایت های کوچک فراهم آورد که با تولید محتوا و جذب مخاطب در صدد جذب تبلیغات برآیند. شرکت ها نیز ترجیح دادند که به جای هزینه بسیار بالا در وب‌سایت های پربازدید، تبلیغات خود را به تعداد بیشتری از وب‌سایت هایی که میزان بازدید کمتری دارند، بدهند.

شرکت های تبلیغاتی نیز از این فرصت به نفع خود استفاده کرده و این بازار را در دست گرفتند. اکنون کافی بود که بنر خود را به یکی از این شرکت ها بسپارید. آن‌ها تبلیغات شما را در صدها وب‌سایت کوچک و بزرگ به نمایش در می آوردند. تقریباً هر فردی می توانست از وب‌سایت خود کم و بیش درآمدزایی کند.

تغییر معادله در سال های اخیر

شرکت ها پس از مدتی متوجه شدند که ارزش تولید محتوا تا چه اندازه است. آن‌ها هر روز برای تبلیغات در وب‌سایت هایی هزینه می کردند که مشغول تولید محتوا بودند. بدین ترتیب با خود گفتند: «چرا خودمان تولید محتوا نکنیم؟»

سؤال کاملاً منطقی و جواب آن نیز ساده بود. شرکت های زیادی شروع به تولید محتوا و در کنار آن فروش کالا و خدمات خود کردند. تولید محتوا به یکی از باارزش ترین انواع بازاریابی و تبلیغات اینترنتی تبدیل شد.

تقریباً هر شرکتی که دارای وب‌سایت بود، تولید محتوا (مختصر یا گسترده) نیز انجام می داد. اینجا بود که افرادی شروع به در دست گرفتن نبض ماجرا کردند و شغل کارشناس محتوا متولد شد. افرادی که محتوا را می شناسند و می دانند که چگونه با آن جادو کنند.

همه گیری کرونا و اوج گیری تولید محتوا

در سال های اخیر نیز همه گیری کرونا ماجرای تولید محتوا را متفاوت کرد. شرکت های بیشتری به دلیل محدودیت های فروش فیزیکی وب‌سایت و فروشگاه اینترنتی خود را راه اندازی کردند. برخی برای ارائه اطلاعات تماس جهت تحویل پیک و برخی دیگر برای فروش مستقیم اینترنتی، وب‌سایتی ایجاد کرده‌اند.

اما برخی شرکت ها هرچه تولید محتوا می کردند، به در بسته می خوردند. اینجا بود که دوباره شغل کارشناس محتوا اوج گرفته و افراد بیشتری به استخدام این افراد روی آوردند. کارشناس محتوا اکنون یکی از ارکان جدایی ناپذیر هر کسب و کاری است. شغلی که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.

کارشناس محتوا کیست؟

کارشناس محتوا حکم ماشین محتواسازی شرکت شما را دارد. کارشناس محتوا می تواند در زمینه کسب و کار شما هر نوع محتوایی را تولید کند. البته این مسئله ارتباط مستقیمی با مهارت های او دارد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

برای مثال فرض کنیم که شما یک شرکت تولید لوازم آرایشی – بهداشتی هستید. محصولات شما فروش نسبتاً خوبی دارند اما می خواهید فروش را به مرحله بعد ببرید. وب‌سایت خود را راه اندازی کرده و از طریق فروشگاه اینترنتی محصولات خود را عرضه می کنید.

پس از مدتی متوجه خواهید شد که بر خلاف فروش فیزیکی، حتی یک محصول شما نیز به فروش نمی رسد. گاهی اوقات سفارش هایی از مشتری های ثابت خود دارید. مشتری هایی که از طریق فروشگاه فیزیکی با وب‌سایت شما آشنا شده اند.

کارشناس محتوا و افزایش فروش

اینجا است که تولید محتوا و استخدام کارشناس محتوا امری حیاتی به نظر می رسد. کارشناس محتوا شروع به ارائه اطلاعات دقیقی از محصولات شما می کند. تصاویر با کیفیتی از آنها تهیه کرده و تمام جزئیات محصول را در صفحه مرتبط با آن ارئه می دهد.

کارشناس محتوا سپس بخش دیگری با عنوان «مجله اینترنتی» یا «وبلاگ» راه اندازی می کند. در مورد محصولات شما اطلاعات علمی منتشر می کند. مقالات وب‌سایت های خارجی را در خصوص این محصولات منتشر می کند. آنچه در خصوص آرایش و بهداشت لازم است را به مخاطب شما ارائه می کند.

تغییر معادلات فروش

کم کم متوجه می شوید که افراد بیشتری به وب‌سایت شما هدایت می شوند. اما هنوز هم فروش اندک است. چند ماه می گذرد و بالأخره با تداوم در امر تولید محتوا، کارشناس محتوا برای شما مشتریان ثابت و متغیر اینترنتی پیدا می کند.

افرادی که در حال مطالعه مقالات هستند، با کلیک بر روی دکمه های خرید، به صفحه سفارش اینترنتی محصولات ارجاع داده می شوند. اگر کارشناس محتوا و در نگاهی جامع تر، تیم تولید محتوا کار خود را به درتسی انجام دهد، پس از مدتی متوجه خواهید شد که وقت برای خاراندن سر ندارید.

تعداد مشتریان اینترنتی شما به دلیل اینکه از سراسر کشور هستند، از مشتریان فروشگاه فیزیکی شما پیشی می گیرند. اگر همه چیز را به درستی مدیریت کنید، احتمالاً حتی قید فروش فیزیکی را خواهید زد.

کارشناس محتوا می تواند یکی از اصلی ترین ارکان این انقلاب چند ساله در فروش شما باشد. فردی که تنها با کلمات و مقالات بازی می کند اما کلماتش جادو می کند. افراد برای خواندن مطالب به وب‌سایت شما مراجعه می کنند اما در نهایت سر از فروشگاه در می آورند.

مهارت های کارشناس محتوا

با اینکه پروسه یاد شده در خصوص تولید محتوا و افزایش فروش عالی و در مواردی رؤیایی است، اما همیشه این نتیجه حاصل نمی شود. گاهی اوقات همه اقدامات به در بسته می خورد.

دلایل زیادی در این خصوص می تواند دخیل باشد که در مقالات تخصصی به آن خواهیم پرداخت. اما یکی از این دلایل می تواند انتخاب نادرست کارشناس محتوا باشد. کارشناس محتوا باید ویژگی های خاصی داشته باشد.

مهارت های او باید در حد و اندازه شرکت شما باشد تا بتواند بیشترین بازدهی را برای شما به ارمغان آورد. در ادامه به برخی از مهمترین مهارت های کارشناس محتوا اشاره خواهیم کرد.

آشنا به کسب و کار مربوطه

هرکسی نمی تواند در هر زمینه ای تولید محتوا کند. کارشناس محتوا همان اندازه که در امر تولید محتوا باید تبحر داشته باشد، در زمینه کسب و کار شما نیز باید متخصص باشد. البته تخصص بالا نیاز نیست و همیشه قرار نیست که تحصیلات عالی او نیز در این زمینه باشد.

اگر فرد آشنایی نسبی به کسب و کار شما داشته یا حدأقل تجربه نوشتن در زمینه محصولات شما را داشته باشد، می تواند گزینه خوبی برای کارشناس محتوا باشد. اگر با جزئیات و ویژگی های محصولات شما بیگانه باشد، محتوا تولیدی او نیز احتمالاً بی کیفیت خواهد بود.

تجربه کافی در امر تولید محتوا

یکی از مهمترین ویژگی های کارشناس محتوا تجربه است. کسی که به تازگی شروع به کار کرده است، گزینه خوبی برای شرکت های بزرگ نخواهد بود. افراد تازه کار باید فعالیت خود را با شرکت های کوچک شروع کرده و به قله تولید محتوا برسند.

با تجربه کافی سرعت، تمرکز و توانایی کارشناس محتوا افزایش می یابد. محتوا او جذاب تر شده و افراد بیشتری به خواندن آن علاقه‌مند خواهند بود.

آشنایی به مباحث سئو

یکی از مواردی که متأسفانه در کشور ما رعایت نمی شود، تولید محتوای تخصصی است. احتمالاً در سال های آتی به این مرحله خواهیم رسید اما فعلاً باید با این اوضاع کنار آمد. سئو یک مبحث کاملاً تخصصی است و از حیطه اختیارات کارشناسان محتوا خارج است.

این در حالی است که شرکت ها انظار دارند با استخدام کارشناس محتوا تمام نیازهای آنان برطرف شود. با اینکه این کار منطقی نیست اما بسیار رایج است. کارشناس محتوا نیز باید خود را با این شرایط وفق دهد.

بدین ترتیب آشنایی با اصول سئو یکی از مهمترین ویژگی های کارشناس محتوا است. سئو باعث می شود که موتورهای جستجو به سادگی محتوای شما را شناسایی کنند. پیدا کردن محتوایی که فاقد اصول سئو باشد، مثل پیدا کردن «سوزن در انبار کاه» است.

روزانه میلیون ها محتوا در سطح اینترنت منتشر می شود. موتورهای جستجو با الگوریتم های خود به دنبال محتوای با کیفیت و جدید هستند. اگر این الگوریتم ها را نشناسید، هیچ راهی به صفحات اول نتایج جستجوی موتورهای جستجو (همچون گوگل) نخواهید داشت.

درک مطلب بالا

گاهی اوقات محتوای تولیدی کارشناس محتوا تنها جملاتی است که کنار هم چیده شده است. همچون متنی که در وب‌سایت های ترجمه رایگان (همچون گوگل ترنسلیت) گذاشته شده و متن دریافتی به سختی قابل درک است.

کارشناس محتوا باید توانایی درک مطلب بالایی داشته باشد. بخش عمده ای از محتوای تولیدی به زبان فارسی حاصل ترجمه مقالات به زبان های خارجی است. اگر کارشناس محتوا درک مطلب درستی از این محتوا نداشته باشد، محتوای او نیز بی کیفیت و در موارد حاد بی ارزش خواهد بود.

کارشناس محتوا باید هر محتوایی را خوانده و حاصل درک خود را به زبانی متفاوت و بومی بنویسد. اینجا است که هنر او نمایان می شود. محتوایی که حاصل ترجمه کلمه به کلمه و ماشینی باشد، نه تنها جذابیتی برای مخاطب ندارد، بلکه رنکینگ پایینی نیز توسط موتورهای جستجو دریافت خواهد کرد.

آشنا به اصول نویسندگی حرفه ای

تولید محتوا یک هنر است. کارشناس محتوا همچون یک نویسنده حرفه ای باید به اصول روزنامه نگاری و نویسندگی حرفه ای آشنا باشد. با اینکه بیشتر شرکت های معتبر همیشه یک ویراستار برای تولید محتوای حرفه ای دارند اما کارشناس محتوا باید به اصول اولیه ویراش آشنایی داشته باشد.

بیشتر متونی که در سطح اینترنت پیدا می شوند، فاقد استانداردهای لازم برای یک متن حرفه ای هستند. شکی نیست که قلم با کیفیت و بی نقص در درازمدت باعث اعتماد بیشتر مخاطبین شما می شود.

متعد، منظم و ریزبین

تولید محتوا نیازمند یک برنامه کاری منعطف و منظم است. بالا درفتن در رنکینگ موتورهای جستجو نیازمند برنامه ریزی دقیق برای تولید محتوا است. در غیر این صورت تلاش شما بیهوده خواهد بود.

شک نداشته باشید که در کوتاه مدت تأثیر بزرگی مشاهده نخواهید کرد. تولید محتوا نیازمند زمان و صبر و حوصله است. اگر کارشناس محتوا این صبر و حوصله را در خود نداشته باشد، پس از مدتی انگیزه ها از بین رفته و هیچ پیشرفتی در کال حاصل نمی شود.

آشنایی با شبکه های اجتماعی

یکی از ابزارهای قدرتمند و رایگان برای جذب اعضا و انتشار محتوای وب‌سایت، شبکه های اجتماعی است. اگر بتوانید مختصری از محتوای خود را در شبکه های اجتماعی به صورت متن یا تصاویر به اشتراک بگذارید، تأثیر بسیار زیادی در جذب مخاطب و سئوی وبسایت شما خواهد داشت.

با اینکه این کار هم وظیفه کارشناس محتوا نیست اما آشنایی با این شبکه ها یکی از نقاط قوت او محسوب می شود. بیشتر شرکت ها دنبال فردی هستند که بیشتر نیازهای آنها را در راستای تولید محتوا برطرف کند.

شبکه های اجتماعی نیز به عنوان یکی از بهترین بسترهای تبلیغاتی و جذب اعضا در مرحله اول قرار دارند. شبکه های اجتماعی اینستاگرام و تلگرام در ایران طرفداران بسیاری دارند. در صورت تمایل می توانید در فیسبوک و تویتر و یوتیوب نیز فعالیت داشته باشید.

تفاوت کارشناس و متخصص محتوا

افراد زیادی با عناوین مختلف در زمینه تولید محتوا فعال هستند. هرکس وظیفه ای داشته و گاهی برخی وظایف آن‌ها با هم تداخل خواهد داشت. کارشناس محتوا و متخصص محتوا یکی از این عناوین هستند.

تفاوت کارشناس و متخصص محتوا بیشتر در نوع محتوایی است که تولید می شود. معمولاً کارشناس محتوا در زمینه های بیشتری توانایی دارد. با استخدام کارشناس محتوا می توان به طیف گسترده ای از وظایف دسترسی پیدا کرد.اما متخصص محتوا بخش کوچکتری از وظایف کارشناس محتوا را به صورت تخصصی دنبال می کند. متخصص محتوا تنها بر محتوا تمرکز دارد. شاید با سئو آشنایی داشته باشد اما به سمت این حوزه نخواهد رفت. در زمینه وردپرس و شبکه های اجتماعی آشنایی دارد اما علاقه ای به دخالت در این زمینه ندارد.

البته بدون شک محتوایی که توسط متخصص محتوا تولید می شود، از کیفیت و غنای بیشتری برخوردار است. دلیل آن نیز تمرکز او صرفاً بر مقوله تولید محتوا است.

معمولاً افراد از سمت کارشناس محتوا به متخصص محتوا می رسند. بنابراین متخصص محتوا می تواند وظایف کارشناس محتوا را نیز انجام دهد اما چنین کاری منطقی نیست. شرکت های بزرگ تعداد زیادی کارشناس محتوا استخدام می کنند. تعداد اندکی متخصص محتوا نیز برای مباحث تخصصی و با ارزش بالا به خدمت می گیرند.

بدین ترتیب محتوای تولید شده توسط آن‌ها ترکیبی از کیفیت بالا و کمیت بدون رقیب است. این گونه وب‌سایت ها معمولاً در زمینه تولید محتوا فعالیت دارند. یعنی کالا یا خدمات آن‌ها همان محتوا است و از طریق جذب تبلیغات و رپورتاژ آگهی کسب درآمد می کنند.

درآمد کارشناس محتوا

درآمد کارشناس محتوا در کشورهای مختلف متفاوت است و در کشور ما نیز بسیار متغیر است. این درآمد به مسائل بسیاری بستگی دارد. توانایی های کارشناس محتوا و میزان بودجه شرکت تأثیر چشمگیری در این درآمد دارند.

معمولاً اگر کارشناس محتوا طیف گسترده ای از فعالیت ها را در شرکت بر عهده بگیرد، میزان دستمزد او بیشتر خواهد بود. همچنین اگر نویسنده در زمینه های مختلف تولید محتوا توانایی نوشتن داشته باشد، میزان حقوق او بیشتر خواهد شد.

نظر شما در خصوص حرفه کارشناس محتوا چیست؟ آیا تجربه نوشتن در این زمینه را دارید؟ شما به عنوان کارشناس محتوا در حال مطالعه این متن هستید یا کارفرما؟ تجربه شما در این زمینه به چه شکلی است؟ دیدگاه های خود را با ما و دیگر دوستان خود در میان بگذارید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

برای امتیاز دادن از 1 تا 5 ستاره انتخاب کن!

میانگین امتیاز: 4.9 / 5. تعداد رای ها: 14

بدون امتیاز! اولین امتیاز رو ثبت کن.

ارسال دیدگاه