احتمالاً بارها و بارها به میکروکپی برخورد کرده اید اما تا به حال متوجه حضور آن نشده اید. میکروکپی تقریباً در همه جا حضور دارد. از محتوای یک وبسایت گرفته تا بیلبوردهای تبلیغاتی بزرگ سطح شهر همگی حاوی میکروکپی هستند. اگر یک گوشی هوشمند در دست دارید، به دفعات روی یک متن میکروکپی ضربه زده اید.
میکروکپی ساده ترین و در عین حال غنی ترین جملاتی هستند که در سطح وب یا هر جای دیگری وجود دارند. در این مطلب از آژانس بازاریابی محتوایی آژمان درک درستی از میکروکپی پیدا خواهیم کرد. با انواع میکروکپی و ویژگی های آن آشنا می شویم. در نهایت نیز خواهیم فهمید که چه کسی می تواند بهترین میکروکپی را طراحی کند. ادامه مطلب را با ما همراه باشید.
میکروکپی چیست؟
میکروکپی در بسیاری جاها می تواند استفاده شود. تعریف این واژه نیز به میزان تنوع استفاده آن می تواند گسترده باشد. اما به طور کلی «جملات و متون ساده ای که افراد را به سمت هدف و مقصد خاصی هدایت کرده یا به آنها هشدار می دهند را میکروکپی گویند.»
تصور کنید که در حال استفاده از یک اپلیکیشن هستید. در محلی از اپلیکیشن می خواهید که اطلاعات خاصی به دست آورید. برای مثال اپلیکیشن ماه رمضان را در گوشی خود دارید. لیست تمام رستوران های نزدیک شما که افطار سرو می کنند در آن یافت می شود. اما دوست دارید که نزدیک ترین رستوران را به شما پیشنهاد دهد.
بعد از کلی جستجو متوجه می شوید که در بخشی از اپلیکیشن می توانید این ویژگی را پیدا کنید. این مسئله نشانی از نقص در این اپلیکیشن است. چنین قابلیت مهمی باید در اسرع وقت پیدا شده و با یک هشدار به شما نمایش داده شود. این مسئله نشان می دهد که در این اپلیکیشن اصول میکروکپی رعایت نشده است. جملات کوتاه و ساده ای که به سادگی شما را به مقصد مورد نظرتان راهنمایی می کنند.
شاخص ترین ویژگی های میکروکپی
میکروکپی در بسیاری جاها کاربرد دارد که در ادامه مطلب به آن خواهیم پرداخت. اما قبل از آن باید بدانیم که یک میکروکپی استاندارد و مناسب چه ویژگی هایی باید داشته باشد.
کاربردی بودن واژه ها
هر متن میکروکپی باید کاربر را به سمت هدف مشخصی هدایت کند و اطلاعاتی به او ارائه دهد. جملات هرز یا جملاتی که هیچ دردی از کاربر دوا نمی کند، در میکروکپی جایگاهی ندارند.
واژه ها باید در راستای ساده سازی مسیر کاربر و البته سوددهی بیشتر پروژه باشند. گاهی اوقات یکی از این دو در اولویت قرار می گیرد اما ساده سازی مسیر کاربر هیچگاه از معادله حذف نمی شود. ممکن است میکروکپی هیچ ارتباطی به سوددهی بیشتر یا به دست آوردن مخاطب بیشتر نداشته باشد.
ساده و سرراست بودن
واژه ها و جملات طولانی باعث می شود که مخاطب شما زمان زیادی را برای رسیدن به هدف از دست بدهد. شاید جمله ای که می نویسید از نظر شما کوتاه باشد اما کاربر روزانه با هزاران جمله اینچنینی طرف است و کوتاهی هرکدام از آنها می تواند آرامش روان بیشتری به او هدیه دهد.
همچنین جملات ساده در راستای منافع شرکت هستند. اگر جملات شما ساده نباشند، معمولاً از دید پنهان می مانند. کسی آنها را مطالعه نمی کند و در نتیجه تلاش شما بدون اثر خواهد شد.
کوتاه بودن واژه ها تا حد امکان
جملات میکروکپی علاوه بر سادگی و کاربردی بودن باید کوتاه باشند. جملات کوتاه باعث می شوند که بلافاصله مفهوم مورد نظر به مخاطب منتقل شود. هیچ واژه اضافی در آن یافت نمی شود و مخاطب را سریع از نقطه A به نقطه B می رساند.
حال نقطه ها ممکن است از یک مکان به مکان دیگر باشد، یا از یک حالت به حالت دیگر باشد. ممکن است با این جملات کوتاه احساسات کاربر تحت تأثیر قرار گرفته و برای انجام کاری ترغیب شود. تمام اینها در نوشتن میکروکپی تأثیرگذار هستند.
جلب توجه کردن
جملات میکروکپی باید بلافاصله جلب توجه کنند. عبارات کلیشه ای و به اصطلاح «فلَت» در میکروکپی جایگاهی ندارند. جملات شما باید بلافاصله توجه مخاطب را جلب کند. بخصوص در مواردی که با مباحث تبلیغاتی طرف هستید.
جملاتی که توجه مخاطب را جلب نکنند، نه تنها تأثیری در روند مثبت کار نخواهند داشت، بلکه باعث می شوند که محیط شما شلوغ شود. حال این محیط می تواند یک رابط کاربری باشد، می تواند یک بیلبورد تبلیغاتی باشد و شاید هم یک بنر متحرک برای تبلیغات کالا و خدمات است.
اصل سادگی کل مجموعه
همانطور که گفته شد، جملاتی که جلب توجه نمی کنند و دردی از مخاطب دوا نمی کنند، در میکروکپی جایگاهی ندارند. بهتر است تا جای ممکن اصل سادگی در کل مجموعه را رعایت کنید. اصل ابتدایی این است که تمام جملات شما در نهایت سادگی و کوتاهی بیان شوند.
اما گاهی اوقات وقتی از دور کل مجموعه را مشاهده کنید، ممکن است تصمیم به حذف برخی جملات بگیرید. برای مثال شاید برخی جملات در نگاه اول ضروری باشند، اما پس از نگاه به کل مجموعه متوجه شوید که فضای شما بسیار شلوغ است. در این گونه موارد می توانید جملاتی که از اهمیت کمتری برخوردارند را حذف کنید.
این مسئله در بنر و بیلبوردهای تبلیغاتی بسیار پیش می آید. پس از طراحی متوجه می شوید که فضای بیلبورد بسیار شلوغ است و برخی جملات را از سر راه برمی دارید.
حاوی بیشترین اطلاعات ممکن
همیشه اصل بر سادگی و کوتاهی جملات است. اما گاهی اوقات چاره ای جز افزایش محتوا نیست. جملات شما باید بیشترین اطلاعات ممکن را به کاربر ارائه دهند. در غیر این صورت ممکن است مجبور شوید که در جای دیگری جمله دیگری اضافه کنید. کاری که احتمالاً مسیر کاربر را طولانی می کند. جملات خود را به گونه ای انتخاب کنید که در عین سادگی دارای بیشترین اطلاعات ممکن باشند. به عبارتی «غنای جملات» شما بالا باشد.
رفع نگرانی و دادن آرامش خاطر
گاهی اوقات واژه های میکروکپی برای هشدار و رفع نگرانی هستند. برای مثال پس از درخواست ایمیل از کاربر باید در جمله کوتاهی دلیل آن را توضیح دهید. یا اینکه با یک جمله کوتاه او را به قوانین شرکت و دلیل مفصل درخواست ایمیل راهنمایی کنید. مخاطب شما باید در سراسر مسیر توسط جملات کوتاه میکروکپی هدایت شود. جایی که لازم است، راهنمایی شود، جایی که لازم است متوقف شود، جایی که لازم است به او هشدار داده شود و جایی هم که لازم است از او درخواست شود.
شاخص ترین کاربردهای میکروکپی
همان طور که اشاره کردیم، میکروکپی در بسیاری جاها می تواند کاربرد داشته باشد. در ادامه برخی از شاخص ترین کاربردهای میکروکپی را با هم مورد بررسی قرار خواهیم داد.
میکروکپی در طراحی رابط کاربری
در مطلب جداگانه ای از آژمان در خصوص نویسندگی تجربه کاربری توضیح داده ایم. نویسنده تجربه کاربری باید در طراحی رابط کاربری تمام اصول میکروکپی را رعایت کند. رابط کاربری باید به ساده ترین شیوه ممکن حاوی تمام اطلاعاتی باشد که کاربر نیاز دارد.
به شکلی که در کوتاه ترین زمان ممکن کاربر به آن عادت کرده و بتواند از اپلیکیشن استفاده کند. یکی از زمینه های داغ رقابتی در میان غول های بزرگ دنیای تلفن هوشمند همین رابط کاربری است. یکی از دلایلی که باعث افت فروش و ارزش گوشی های هوشوند الجی در مقابل رقبا شد، همین رابط کاربری بود. رابط کاربری برای گوشی و تلفن همراه بسیار مهم است.
اپلیکیشن ها نیز همین خصوصیت را دارند. برای مثال سیستم عامل ویندوز را در نظر بگیرید که سال های زیاد در حال یکه تازی بر روی لپ تاپ و کامپیوترهای شما است. تمام نقاط و جملات این سیستم عامل حساب شده هستند. تمام اصول میکروکپی در این سیستم عامل به خوبی رعایت شده است.
میکروکپی در طراحی تصاویر جذاب
محتوای تصویری یکی از مواردی است که میکروکپی در آن حرف اول را می زند. محتوای تصویری به دلیل اطلاعات اندک و استفاده مختصر از متن باید بر اساس اصول میکروکپی طراحی شود.
برای مثال شبکه اجتماعی اینستاگرام را در نظر بگیرید که علاوه بر ابزار شخصی یکی از مهمترین ابزارهای تبلیغاتی و کسب درآمد در ایران و جهان است. طراحی تصاویری که بتواند بیشترین بازدهی را در فروش و بازاریابی داشته باشد، بسیار ضروری است.
تصاویر جذاب علاوه بر المان های گرافیکی منحصر به فرد باید دارای متون ساده و کوتاهی باشند که بلافاصله مفهوم شما را مخابره کنند. علاوه بر اینکه فضای نوشتن شما محدود است، زمان اندکی نیز در اختیار دارید. کاربران شبکه های اجتماعی با هزاران عکس در روز مواجه می شوند. اگر در تصویر شما اصول میکروکپی رعایت نشده باشد، شانسی برای دیده شدن نخواهید داشت.
میکروکپی در آراستن متون طولانی
احتمالاً شما نیز با متون طولانی مواجه شده اید. در طول این متن ها معمولاً جملات کوتاه و مختصری یافت می شود که به شما جهت می دهند. برای مثال عناوین اصلی همین متن را مشاهده کنید. گاهی اوقات تمام متن را در چند ثانیه از ابتدا تا انتها مشاهده کرده و تنها عناوین را مطالعه می کنید.
اگر یکی از این عناوین بتواند توجه شما را جلب کند، اصول میکروکپی در آن به درستی رعایت شده است. همچنین در برخی پاراگراف های طولانی متن های کوتاه و خلاصه ای از متن در گوشه ای از آن نوشته می شود که کاربر بتواند روی آن تمرکز کند.
تمام این جملات میکروکپی در راستای تسهیل تجربه شما از قرائت متن پیش رو است. متن های طولانی همچنین با تصاویری آراسته می شوند. در این تصاویر نیز گاهی اوقات جملات و واژگانی به کار برده می شود. این جملات نیز باید بر اساس اصول میکروکپی نوشته شوند.
میکروکپی در کمپین های تبلیغاتی
در کمپین های تبلیغاتی میکروکپی از اهمیت فراوانی برخوردار است. کمپین ها برای بیشترین بهرهوری طراحی می شوند. اگر اصول میکروکپی در آنها رعایت نشود، منابع مالی زیادی هدر می رود.
کمپین های تبلیغاتی شامل بیلبوردها، تصاویر تبلیغاتی، ایمیل، پیامک و تمام مواردی است که می تواند به کمپین کمک کند. هر گوشه و کنار این کمپین ها با جملاتی آراسته شده که شما به انجام عملی، خرید کالا و خدماتی، مراجعه به مکانی یا تحویل اطلاعات ترغیب می کند.
میکروکپی در پیغام های هشدار وبسایت
وبسایت ها نیز برای صاحبان کسب و کار از اهمیت فراوانی برخوردار هستند. گاهی اوقات صاحب وبسایت متوجه می شود که کاربران زیادی به دلیل یک مسئله ساده از وبسایت خارج می شوند. اینجا است که می توان توسط یک هشدار ساده آنها را به ماندن در وبسایت ترغیب کرد.
یکی دیگر از کاربردهای میکروکپی در وبسایت، پاپ آپ است. پنجره های کوچکی که گاهی اوقات بدون اطلاع شما در وبسایت ها باز می شوند، پاپ آپ گفته می شود. پاپ آپ نیز باید در سریع ترین زمان ممکن بیشترین اطلاعات را به کاربر ارائه دهد. در غیر این صورت کاربر بلافاصله آن را می بندد.
چه کسانی می توانند میکروکپی بنویسند؟
متوجه شدیم که میکروکپی چیست و با اهمیت نوشتن آن آشنا شدیم. اکنون احتمالاً متوجه شده اید که نوشتن میکروکپی کار هر کسی نیست. تعداد افرادی که قابلیت نوشتن میکروکپی را دارند، زیاد نیست. برخی از ویژگی های شاخص این افراد را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
اهمیت تجربه
تجربه یکی از مهمترین مواردی است که در نوشتن میکروکپی مؤثر است. معمولاً تولیدکننده محتوا در نوشتن هرگونه محتوا تبحر دارد. اما زمانی که تجربه بیشتری پیدا می کند، قلم او رنگین تر شده و توانایی نوشتن متون دشواری همچون میکروکپی را پیدا می کند.
مهم نیست که به لحاظ توانایی و تحصیلات در زمینه کاری خود خبره باشید؛ در صورتی که تجربه شما کافی نباشد، دشوار بتوانید یک میکروکپی بی نقص بنویسید.
تخصص در موضوع پیش رو
به قول آلبرت اینشتین «اگر نتوانید موضوعی را به سادگی توضیح دهید، به این دلیل است که آن را به درستی درک نکرده اید». در هر زمینه ای که قصد نوشتن میکروکپی برای آن را دارید، باید به اندازه کافی اطلاعات داشته باشید.
کسی که در خصوص یک مطلب تخصص نداشته باشد، نمی تواند به خوبی آن را در جملات کوتاه خلاصه کرده و کاربر را به درستی هدایت کند.
درک مطلب بالا
گاهی اوقات در یک زمینه خاص تخصص کافی وجود دارد اما درک مطلب ما از آن پایین پایین است. این مسئله دشواری های فراوانی در مسیر نوشتن میکروکپی به وجود می آورد. کار تولیدکننده محتوا برای چنین پروژه هایی این است که به صورت کامل آن را درک کند؛ سپس با ساده ترین و تأثرگذارترین جملات کاربر را از ابهام بیرون آورده و به مسیر درست هدایت کند.
در این زمینه می توان تکنیکال رایتر را مثال زد. کار تکنیکال رایتر این است که دشوارترین متون را درک کرده و به ساده ترین زبان ممکن آن را توضیح دهد. کسی که بتواند به درستی یک مفوم را درک کند، توضیح آن به زبان خودش نیز کار ساده ای خواهد بود.
دایره لغات گسترده
به هر زبانی که در حال نوشتن هستید، دایره لغات شما باید بسیار بالا باشد. ممکن است زبان مادری شما باید اما دلیلی بر غنای فرهنگ لغات شما ندارد. اگر اهل مطالعه، تحقیق، نوشتن و جستجو نباشید، دایره لغات شما اندک است.
برای این منظور بهتر است تا جای ممکن گوش دهید. گوش دادن باعث می شود که ورودی اطلاعات شما بسیار بالا رود. پیامبر (ص) در این خصوص جمله ای دارند: «اگر حرف درستی برای گفتن دارید، بگویید، در غیر این صورت سکوت کنید.»
ارلینگ کاگه، نویسنده نروژی در خصوص سکوت می گوید: «در سکوت، ذهن و درون شما میگذرد، از آنچه در آسمان و جهان بیرونی شما جریان دارد، بزرگ تر است.» سکوت و گوش دادن باعث می شود که دایره لغات شما بسیار گسترده شده و برای استفاده از آنها ذهن شما مهیا می شود.
درک صحیح از مخاطب
همه اینها به کنار، اگر از کسی که برای او می نویسید، درک درستی نداشته باشید، تلاش شما بیهوده است. باید شناخت نسبی از مخاطب خود پیدا کنید، علایق او را بشناسید، نیازهای او را بسنجید و اولویت های او را شناسایی کنید. پس از این موارد می توانید او را به ساده ترین راه و به بهترین مسیر راهنمایی کنید.
می توانید از تجربه شرکت های دیگر و اپلیکیشن های مشابه در این خصوص استفاده کنید. همچنین اگر قصد نوشتن میکروکپی برای یک اپلیکیشن را دارید، نسخه آزمایشی آن را مد نظر داشته باشید. در نسخه های آزمایشی معمولاً مشکلات و راهکارهای زیادی را خواهید یافت. سپس می توانید در صدد برطرف کردن مشکلات و پیاده سازی راهکارها اقدام کنید.
صبر و حوصله بالا
کسی که به نوشتن میکروکپی مشغول است، باید صبر و حوصله بالایی داشته باشد. گاهی اوقات لازم است بارها و بارها یک متن را دوباره نوشت، جای برخی متون را جا به جا کرد و برخی دیگر را کم و زیاد کرد تا به نتیجه نهایی رسید. کسی که صبر نداشته باشد، در چنین جاهایی کم می آورد و به نوشتن جملات نادرست اکتفا می کند.
نوشتن هر نوع محتوایی نیازمند صبر و حوصله است. نوشتن میکروکپی به مراتب صبر بیشتری طلب می کند. اگر خود را دارای چنین ویژگی ای نمی بینید، دور این حرفه را خط بکشید.
از نظر شما میکروکپی چیست و چه اهمیتی دارد؟ در چه جاهای دیگری می توان از میکروکپی استفاده کرد که ما به آنها اشاره نکرده ایم؟ آیا در نوشتن میکروکپی تجربه دارید؟ بیشتر در چه جاهایی با متون میکروکپی برخورد داشته اید؟ دیدگاه های خود را با ما و دیگر دوستان خود در آژانس بازاریابی محتوایی آژمان در میان بگذارید.
ارسال دیدگاه