تقویم محتوایی چیست؟

دسته : آموزش تولید محتوا آموزش محتوای سایت آموزش محتوای شبکه اجتماعی

تقویم محتوایی به ما کمک می کند تا به بینش بسیار وسیعی نسبت به اهدافی که در انتشار محتوا مد نظرمان هست برسیم. ایجاد این نوع تقویم از مهمترین مواردی است که در تدوین استراتژی محتوا باید گنجانده شود. همینطور یکی از ابزار های ضروری استراتژیست محتوا محسوب می شود. در این مقاله ابتدا به تعریف تقویم محتوایی می پردازیم و سپس به مزایا، معایب و کاربرد آن اشاره خواهیم کرد.

تقویم محتوایی چیست؟

در این نوشته بخوانید:

تعریف تقویم محتوایی

تقویم محتوایی، برنامه ای مکتوب است که زمان و موقعیت مناسب برای تولید یا انتشار محتوا را ارائه می دهد. در جمله قبلی کلمه «تولید» را به این دلیل به کار بردیم که «تقویم تولید محتوا» هم همانند «تقویم محتوا» از اهمیت بسیار زیادی در تدوین استراتژی محتوایی برخوردار می باشد. بد نیست که در ادامه تعریفی از «تقویم تولید محتوا» داشته باشیم تا با ذهنیت بهتری تفاوت این دو تقویم را تشخیص بدهیم.

تعریف تقویم تولید محتوا

تقویم تولید محتوا، برنامه ای جامع است که در آن نقش و وظایف هر فرد در بخش تولید مشخص می شود و زمان مشخص هر کاری تعیین می شود. تمامی فعالیت های تیم تولید در راستا اهداف مشخص شده انجام می شود. «تقویم تولید محتوا» هم مانند «تقویم محتوا» وابستگی بسیار زیادی به زمان و ترتیب موضوعات دارد. ساخت محتوا توسط تیم های تولید محتوا انجام می شود. هر فرد وظیفه یک بخش از فرایند تولید را به صورت اختصاصی در اختیار می گیرد. البته این کار نیاز به هماهنگی تیمی بسیار بالایی با دیگر افراد در تیم دارد. «تقویم تولید محتوا» نقش بسیار پر رنگی در ایجاد این هماهنگی و ارتباط قوی بین اعضا تیم دارد.

مزایای استفاده از تقویم محتوا

معمولاً کسانی که از این تقویم استفاده نکرده اند یا با آن آشنا نیستند، کنجکاوی زیادی راجع به مزایای تقویم محتوایی دارند. در پاسخ به این کنجکاوی‌ها، نگاهی می اندازیم به مزایای داشتن این تقویم و موارد مهم آن را شرح می دهیم.

حفظ تنوع و دسته بندی محتوا

یکی از مزایای تقویم محتوایی این است که شما می دانید در طول یک بازه زمانی، قرار است چه محتوایی را منتشر کنید. در طول بازه زمانی معین شده، می توانید در انتشار محتوا تنوع داشته باشید و دسته بندی های محتوا را دنباله دار کنید. این امر باعث می شود مخاطبین محتوا شما کمتر احساس خستگی و یک نواختی کنند و از محتوا لذت ببرند.

پیوند و سازماندهی محتوا های جدید و قدیم

محتوا بر حسب تاریخ و موضوع با یکدیگر پیوند برقرار می کنند و به صورت رها شده باقی نمی مانند و این پیوندها باعث ساماندهی موضوعات منتشر شده می شوند. این امر موجب سهولت در دسترسی مخاطب به محتوا های قدیمی تر و حفظ ارزش آنها می شود.

تشخیص راحت ترِ بازخورد مطالب منتشر شده

با توجه به این که در تقویم محتوایی اصل تنوع را رعایت می کنید و موضوعات متنوع را منتشر می کنید، برای کشف علایق و موضوعات جذاب برای مخاطبین، کار راحتی در پیش دارید. همچنین زمان هایی که محتوا حاضر در تقویم موفق بوده است را می توانید شناسایی کنید.

جلوگیری از بی نظمی و روزمرگی

وجود این تقویم از این که بخواهیم در هرزمانی، مطلب مفیدی که به ذهنمان خطور می کند را به سرعت منتشر کنیم، جلوگیری می کند. حتی اگر آن مطلب ارزشمند و مفید باشد باید مطابق با تقویم منتشر شود.

برنامه ریزی دقیق برای مناسبت ها

با توجه به نوع هر کسب و کاری، ایام ویژه و یا مناسبت ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند. تقویم محتوایی به شما کمک می کند تا از قبل فرصتی خوبی داشته باشید تا به بهترین شکل ممکن محتوا متناسب با آن روز را تولید کنید و استرسی بابت خلق و انتشار محتوا نداشته باشید. این امر سبب می شود تا با خیالی آسوده محتوایی ارزشمند خلق کنید.

افزایش بهره وری سازمانی

با مشخص شدن وظایف تیم تولید محتوا و هدف گذاری های مشخص، بهره وری افزایش پیدا می کند. با توجه به ماهیت هر کسب و کاری این افزایش بهره وری موجب ارتباط قوی تر و همکاری بیشتر با دیگر تیم های مختلف کسب و کار می شود.

ایجاد تمرکز و سرعت در تولید محتوا

تدوین تقویم و برنامه ریزی دقیق باعث می شود که تیم تولید محتوا تمرکز بیشتری بر روی موارد کلیدی داشته باشند و موارد زائد را از برنامه خود حذف کنند. این روند تأثیر مهمی در سرعت تولید و انتشار محتوا دارد.

صرفه جویی در منابع و زمان

از مهم ترین منابعی که در هر کاری باید به صورت کنترل شده از آن بهره بریم، انرژی است. در تولید محتوا هم همین‌طور، باید مشخص کنیم که انرژی خودمان را صرف چه موضوعاتی می کنیم و چه ارزش برای ما می آفرینند. با استفاده از تقویم محتوایی این امر به سادگی میسر می شود.

معایب تقویم محتوایی چیست؟

شاید به سختی بتوانیم معایب این تقویم و زمان بندی را نام ببریم، ولی مواردی هستند که باید نسبت به آنها آگاهی کامل داشته باشیم تا در استفاده از این تقویم دچار تردید نشویم. در ادامه به چند مورد از معایب تقویم محتوا می پردازیم

کاهش بداهه نویسی و تصمیمات آنی در تولید محتوا

شاید برای شما هم پیش آمده در یک آن مطلبی یا موضوعی ناگهان به ذهنتان رسید که مناسب همان زمان و شرایط بوده باشد. در واقع محتوا سبز نبوده که بتوانید هر زمانی آن را منتشر کنید. در اینجا با وجود تقویم محتوایی، این کار انجام شدنی نیست. چون مطابق با تقویم شما مطالب و موضوعات را دسته بندی کرده اید و هرگونه ویرایش موجب اخلال در روند تولید و انتشار می شود. مگر مواقع ضروری و یا حساس که صلاح در این باشد محتوای از قبل برنامه ریزی شده منتشر نشود یا ویرایش شود.

اهمیت زمان در تولید محتوا

در بخش مزایای تقویم محتوا اشاره کردیم که صرفه جویی در زمان و سرعت تولید محتوا بسیار اهمیت دارد. ولی آن روی سکه باعث می شود وقت کافی نداشته باشید برای خلق محتوایی که هم ساختار و هم اثرگذاری اش به بهترین شکل ممکن باشد. آن وقت شاید نیازمند نقش های بیشتری برای فرایند کنترل و تولید محتوا داشته باشیم تا در کیفیت محتوا شاهد هیچ گونه کم و کاستی نباشیم.

عدم انعطاف پذیری تقویم محتوایی

در تدوین تقویم تولید محتوا باید نهایت دقت را داشته باشیم تا اشتباهی در تعیین اهداف و موضوعات صورت نگیرد؛ در این صورت تیم تولید محتوا و دیگر تیم های وابسته متضرر می شوند. آن وقت انرژی و زمانی که صرف ساخت آن محتوا شده هدر رفته محسوب می شود. به همین جهت باید بدانیم که این نوع تقویم آنقدر انعطاف پذیر نیست که هر زمانی دلمان بخواهد بتوانیم تغییراتی را در آن اعمال کنیم.

کاربرد تقویم محتوایی چیست؟

قطعاً در هر موقعیتی که ما با خلق و انتشار محتوا سروکار داشته باشیم، نیازمند تقویم و زمان بندی برای نوشتن و انتشار محتوا هستیم. خیلی از بازاریاب های محتوایی اظهار داشت اند که بدون تقویم محتوایی هیچ گونه رویکرد متفاوتی برای موفقیت محتوا وجود ندارد. بدون شک این تقویم کاربرد های بیشتری دارد که ما از نام بردن همه آنها خود داری می کنیم و برای شفاف شدن هرچه بیشتر کاربرد این تقویم، به 2 مورد از کاربرد آن در فضای شبکه های اجتماعی و بلاگ ها می پردازیم.

افزایش جذابیت محتوا در شبکه های اجتماعی

شبکه های اجتماعی بستری مناسب برای انتشار انواع محتوا هستند. به این دلیل که ما با مخاطبین، ارتباط نزدیک تری داریم. همچنین می توانیم به کمک ابزارها و تحلیل های خودمان پرسونا مخاطب را بهتر تشخیص دهیم. بنابراین شاید نیاز باشد، چند مدل محتوا (تایپ محتوایی) متفاوت را منتشر کنیم. به همین دلیل تقویم محتوایی موجب تنوع موضوعات و زمان انتشار محتوا ما می شود که در کل سبب تعادل برنامه محتوایی ما خواهد شد. در آخر باید اشاره کنیم که با ایجاد برنامه محتوایی مناسب، مخاطبین هیچ‌‌گاه از محتوا منتشر شده از سوی ما خسته نمی شوند.

تأثیر مستقیم بر ترافیک و بازدید صفحه

محال است که بلاگی موفق باشد و از تقویم محتوایی استفاده نکند. هم در زمینه تولید و هم در زمینه انتشار محتوا باید مطابق با اهداف، فرایند ها تعریف و انجام شوند. ایجاد یک برنامه مدون و تنوع بخشیدن به آن موجب افزایش بازدید مخاطبین از بلاگ یا صفحه مورد نظر شما می شود.

نحوه طراحی و خلق تقویم محتوا

بعد از توضیح مزایا، معایب و کاربرد تقویم محتوا شاید برای شما این سؤال پیش آمده باشد که چطور می توانیم این تقویم را خودمان درست کنیم؟ ابتدا باید بدانیم که هدف از تهیه این تقویم چیست و قرار است پاسخگوی چه اهدافی باشد؟ مثلاً اگر می خواهید برای بهبود مطالب بلاگ، محتوا تولید کنید، باید بدانید با توجه به ماهیت کسب و کاری و زمانی که دارید بر روی چه موضوعاتی تمرکز کنید و مطالب و موضوعات زائد را پیش از ایجاد تقویم حذف کنید.

گام اول، مشخص کردن بازه زمانی پروژه و تعیین اهداف مرتبط

ابتدا باید مشخص کنیم که تقویم ما در چه بازه زمانی قرار است، فعالیت داشته باشد. بهتر است ابتدا بازه های زمانی کوچک را به عنوان هدف قرار دهیم و سپس سراغ بازه های زمانی طولانی تر برویم. برای مثال بلاگی را در نظر بگیرید که می خواهد درباره صنعت مد و فشن محتوا تولید کند. باید مشخص کند در 3 ماه پیش رو که شامل 12 هفته است، چه محتوایی را با رعایت تنوع و دسته بندی موضوعات می خواهد منتشر کند.

گام دوم، ایجاد برنامه ای برای سنجش عملکرد

اهداف این تقویم قطعاً با اهداف بازاریابی شما ارتباط مستقیم دارد. برای همین باید کمیت ها یا شاخص عملکردی را مشخص کنیم تا بتوانیم میزان تأثیر گذاری برنامه ریزی و تدوین تقویم محتوا را سنجید. سپس می توانیم نواقص و نقاط قوت برنامه محتوایی را تشخیص دهیم و مواردی را اصلاح کنیم. این شاخص ها می تواند تعداد بازدید از موضوعات بلاگ، نرخ مشارکت در صفحات اجتماعی، یا اقدام به خرید محصول در سایت و موارد این چنینی باشد.

گام سوم، ایجاد ترکیبی مناسب از محتوا های متنوع

با توجه با اهداف و شناختی که نسبت به مخاطبین دارید، باید یک ترکیب متنوع از محتوا را در بازه های مشخص دسته بندی و ترکیب کنیم تا تقویم ما پاسخگوی نیازهای متفاوت مخاطبین باشد. موردی که در این بخش اهمیت دو چندانی دارد، تنوع خود محتوا است. برای مثال ترکیبی از مقاله، پادکست (فایل صوتی) و ویدئو را در تقویم محتوایی خود قرار دهیم. یا اگر در فضای شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام فعالیت داریم، ترکیبی از پست های ویدئویی، عکس به همراه کپشن و عکس نوشته را در تقویم محتوایی صفحه خود قرار بدهیم. مبحث ماهیت پست ها در شبکه های اجتماعی هم بخش دیگری است که باید به آن توجه کنیم.

گام چهارم، تعیین محتوا مناسب برای مناسبت ها

این مرحله برای کسب و کار ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به خصوص ممکن است که بسیاری از مخاطبین نسبت به جهت گیری ها و میزان اهمیت شما به مناسبتی خاص یا رویدادی ویژه حساسیت زیادی داشته باشند. به همین خاطر باید رویکردی مناسب در جهت خلق محتوای تأثیر گذار و مناسب برای روز ها و ایام خاص داشته باشید. مورد تأثیر گذار دیگر، خلق محتوا مناسب در جهت اطلاع رسانی نمایشگاه، جشنواره، کمپین و سایر موارد مشابه است که برای تولید و انتشار باید به خوبی مدیریت شوند.

خلق تقویم محتوا با استفاده از ابزار

در راستای ساخت تقویم محتوا می توانید از ابزار های متنوع و جدیدی که کار شما را برای ساخت این تقویم راحت تر می کنند، بهره ببرید. با توجه به نوع و روش انجام هر مدل از انواع محتوا می توانید از ابزاری که نیاز های شمار رفع می کند، استفاده کنید. ابزار هایی مانند Exel، Word، Google Sheets، Asana و ترلو بستری مناسب برای ایجاد هرگونه «تقویم محتوایی» یا «تقویم تولید محتوا» فراهم می کنند. با توجه به روش کار شما و پسندیدن رابط کاربری هر برنامه،  هرکدام از این ابزار ها تفاوت و ویژگی های مخصوص به خود را دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ابزارهای مورد نیاز برای تولید محتوا، پیشنهاد می کنیم مطلب مهمترین تجهیزات تولید محتوا را مطالعه کنید.

سخن پایانی

در مسیر بازاریابی محتوایی برای داشتن یک استراتژی مناسب و خوب، نیاز داریم به یک نقشه راه کامل و مفید. با داشتن تقویم محتوا و یک برنامه ریزی بدون نقص می توانیم بینش بسیار قوی تری نسبت به مسیر و نقشه راه مان داشته باشیم و سریع تر به اهدافی که در برنامه بازاریابی خود تعیین کرده ایم برسیم. اگر با محتوا سروکار دارید و یا به بازاریابی محتوا علاقه‌مند هستید و می خواهید در این زمینه به موفقیت برسید، برنامه ریزی و تدوین تقویم محتوا را به عنوان یک بخش مهم و جدا نشدنی از بازاریابی محتوایی جدی بگیرید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

برای امتیاز دادن از 1 تا 5 ستاره انتخاب کن!

میانگین امتیاز: 4.6 / 5. تعداد رای ها: 12

بدون امتیاز! اولین امتیاز رو ثبت کن.

ارسال دیدگاه