تولید محتوا یک هنر و مدیر محتوا یک هنرمند است. در سال های اخیر در حوزه تولید محتوای کشور یک انقلاب رخ داده است. افراد زیادی به تولید محتوا مشغول هستند و شرکت های بسیاری نیز برای افزایش فروش و بازاریابی محصولات و خدمات خود به تولید محتوا روی آورده اند. اما همان طور که هر فردی نمی تواند خلبانی کند، هر فردی هم نمی تواند به عنوان مدیر محتوا مشغول فعالیت باشد. پس مدیر محتوا کیست و چرا حرفه او تا این حد در حوزه تولید محتوا اهمیت دارد؟ این سؤالی است که به صورت ریشه ای در ادامه این مطلب از آژانس بازاریابی محتوایی آژمان به آن خواهیم پرداخت.
مدیر محتوا کیست؟
بگذارید جواب سؤال مدیر محتوا کیست را با یک مثال در زمینه رانندگی پاسخ دهیم. چراکه تقریباً در هر خانواده ای یک راننده (خودرو، موتورسیکلت یا حتی دوچرخه) پیدا می شود. یادگیری فرآیند رانندگی کار دشواری نیست. تقریباً هرکسی می تواند در عرض چند ماه گواهینامه خود را بگیرد.
با این وجود، گواهینامه رانندگی نیز درجاتی دارد. فردی که رانندگی یک وسیله نقلیه شخصی را فرامی گیرد، با راننده یک اتوبوس تفاوت دارد. راننده اتوبوس با یک خودروی بزرگ طرف است و مسئول جان افراد زیادی است.
اگر راننده اتوبوس بین شهری باشد، رانندگی بر جاده نیز بر این حساسیت می افزاید. معمولاً راننده ای می تواند به خوبی یک اتوبوس بین شهری را براند که تجربه خوبی در این زمینه داشته باشد و در موقعیت های خطرناک احساسات خود را کنترل کند.
مدیر تولید محتوا در هیئت یک راننده اتوبوس بین شهری است. علاوه بر اینکه باید مهارت کافی برای رانندگی داشته باشد، باید نگران مسائل متعددی باشد. فردی که تازه به دنیای تولید محتوا وارد شده است، نمی تواند یک مدیر تولید محتوا باشد. این شغل به شدت نیازمند تجربه است. تجربه ای که با حدأقل 3 سال نوشتن در زمینه های مختلف به دست می آید.
تعریفی ساده از مدیر محتوا
مدیر محتوا وظیفه مدیریت محتوایی را دارد که برای یک شرکت حیاتی است. منابع مالی، انسانی و زمانی شرکت به این محتوا وابسته است. ممکن است در صورت شکست مدیر محتوا، آینده شرکت با خطر مواجه شود. بنابراین، در پاسخ به سوال مدیر محتوا کیست باید بگوییم که مدیر محتوا «نوک پیکان محتوایی» یک شرکت یا مجموعه است.
پس از سال ها تجربه در امر تولید محتوا، به سادگی می توانیم بگوییم، بسیاری اوقات یک اشتباه ساده می تواند تمام هزینه های یک شرکت برای بازاریابی محتوایی را بر باد دهد. مدیر محتوا باید برای انواع بحران و گردبادهای محتوایی آمادگی داشته باشد.
سرمربی تیم تولید محتوا
گاهی اوقات هرچه می زنید، به در بسته می خورد. تصور کنید مربی یک تیم فوتبال هستید. تمام حملات تیم شما در نیمه راه یا در مقابل دروازه خنثی می شود. اینجا است که سرمربی با یک تعویض اساسی آهنگ بازی را به کلی عوض کرده و یک برد شیرین برای تیم به ارمغان می آورد. پس یکی دیگر از پاسخهایی که میتوان به سوال مدیر محتوا کیست داد این است که مدیر محتوا را میتوان شبیه سرمربی تیم دانست.
مدیر محتوا ممکن است سیاست های مربوط به هزینه را تغییر دهد؛ ممکن است یک کارشناس تولید محتوا را جایگزین کرده یا یکی دیگر را پررنگ کند؛ ممکن است تغییراتی در خصوص سئوی وبسایت انجام دهد، ممکن است ساختار نوشتن را از رسمی به روایی تغییر دهد. اینها و بسیاری دیگر، از ابزارهایی هستند که مدیر محتوا برای پیشبرد اهداف یک شرکت در اختیار دارد.
اکنون که فمیدیم، مدیر محتوا کیست و چه حکمی را برای یک شرکت دارد، بهتر است در خصوص وظایف آن نیز آشنایی پیدا کنیم. وظایف مدیر محتوا چیست؟
وظایف مدیر محتوا چیست؟
پاسخ کامل به این سؤال بسیار دشوار است، چراکه مدیر محتوا در هر موقعیتی باید ابتکار جدیدی به خرج دهد. اما می توان برخی از مهمترین وظایف مدیر محتوا را شناسایی و به آنها اشاره کرد.
دقت کنید که در بسیاری کشورها که درک درستی از تولید محتوا دارند، تقریباً تمام موارد زیر به یک فرد یا گروه مجزا سپرده می شود. اما در کشور ما فعلاً چنین رویکردی وجود ندارد. شرکت ها علاقه دارند که تولید محتوای خود را به تعداد معدودی از افراد بسپارند.
از طرفی هم نمی توان از آنها گلایه کرد. مسائل بسیاری در ایران دست به دست هم داده اند که شرکت ها با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم کنند. از این رو هزینه فراوان در یک حوزه تقریباً برای تعداد زیادی از شرکت ها غیرممکن است.
شناسایی زیرساخت های تولید محتوا
مدیر تولید محتوا در اولین مرحله از شروع کار، باید تمام زیرساخت های شرکت را برای این امر بررسی کرده و لیست کند. تمام ابزار، افراد، بودجه و امکاناتی که شرکت می تواند در اختیار تیم تولید محتوا قرار دهد، باید شفاف باشد.
این زیرساخت ها در صورتی که مشخص شوند، تمام برنامه ریزی و اهداف محتوایی شرکت بر آنها بنا نهاده می شود. در ابتدا سعی نکنید که با مدیریت مجموعه برای افزایش بودجه و امکانات چانه بزنید. مدیر محتوا کسی است که بتواند با کمترین امکانات موجود، بیشترین بازدهی را برای شرکت داشته باشد.
پس از اینکه مدیران شرکت طعم لذت بخش ورود کاربران و مشتریان بالقوه را به وبسایت چشیدند، منابع به مرور افزایش خواهد یافت. اما فراموش نکنید که یکی از وظایف شما تبدیل مشتری بالقوه به بالفعل است.
تعیین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت
هیچ فعالیتی بدون هدف گذاری به سر نمی رسد. شما نیز پس از شناسایی منابع موجود، باید نسبت به تعیین اهداف اقدام کنید. اهداف شما به دو دسته کوتاه مدت و درازمدت تقسیم می شوند.
اهداف درازمدت همان اهدافی هستند که لبخند رضایت بر لب صاحب کسب و کار می نشانند. اهدافی که در نتیجه آنها پول رد و بدل می شود. اهدافی که برای شرکت سوددهی داشته و ارزش سهام شرکت را افزایش می دهند.
اهداف کوتاه مدت آنهایی هستند که تمام عرق ریختن های شما به خاطر آنها است. اهدافی که بارها با مدیریت شرکت بر سر آنها بحث خواهید کرد. بارها شما را تا مرز اخراج می کشانند. اهدافی که مانند پله های ترقی به سمت گنجیه محتوایی شما هستند.
هردوی این اهداف ضروری هستند. اما دقت کنید که پس از رسیدن به ضرب الأجل تعیین شده هر هدف واقع بین باشید. اگر احساس می کنید یک جای کار می لنگد، آن را تغییر دهید تا از زیان بیشتر جلوگیری شود. غرور بی جا نداشته باشید، اما اعتماد به نفس را سرلوحه کارزار خود قرار دهید.
هماهنگی اعضای ثابت و متغیر
اگر شرکت شما توانایی استخدام افراد بیشتری دارد؛ چه بهتر! سعی کنید اهداف و برنامه های خود را به طور کامل به آنها تفهیم کنید. افراد اندک و با کیفیت بهتر از یک لشکر شکست خورده هستند.
سعی کنید راهکاری برای مدیریت تمام اعضا به کار بگیرید. پلتفرم های مدیریت کار و پروژه همچون ترلو (Trello) به شما کمک می کند که همه چیز به موقع و با نظم پیش برود. از این ابزارهای رایگان به نفع خود استفاده کنید.
برنامه ریزی دقیق
پس از تعیین هدف و هماهنگی اعضا، اکنون نوبت به برنامه ریزی دقیق و طبق اصول تولید محتوا است. ممکن است یک سال مجبور شوید شب و روز کار کنید. برنامه ریزی شما در ابتدا به حدی فشرده باشد، که برخی از اعضا در میانه راه کم آورده و از شما جدا شوند.
صبر داشته باشید. برای به دست آوردن رضایت صاحب کسب و کار باید مدتی «خون دل خورده» و از جان و دل مایه بگذارید.
شناخت کامل بر حوزه فعالیت
اگر در خصوص محصولات یا خدمات شرکت اطلاعات درستی ندارید، در حال انجام یک ریسک بزرگ و قمار دو سر باخت هستید. شناخت کامل (یا حدأقل نسبی) بر حوزه فعالیت شرکت از نیازهای اولیه شما است. برای مثال کسی که 10 سال در حوزه مد و پوشاک تولید محتوا کرده است، نمی تواند مدیر تولید محتوای یک شرکت فعال در حوزه ورزشی باشد.
البته اگر تیم شما بزرگ باشد و افراد متخصص زیادی در این زمینه موجود باشند، کار شما ساده تر خواهد بود. در این صورت تنها به مدیریت محتوا می پردازید اما باز هم پیشنهاد ما عدم انجام چنین ریسک پرخطری است.
شناخت اصول سئو
«سئو مانند جاده آسفالت در مسیر رسیدن شما به هدف است». شاید بتوانید از زمین سنگلاخ نیز به اهداف خود برسید اما قبل از رسیدن درمانده شده یا خودروی شما با مشکل مواجه می شود.
رعایت اصول سئو باعث می شود که در کوتاه ترین زمان ممکن به هدف برسید. هم شما و هم صاحب کسب و کار خشنود شده و برای هزینه های بیشتر مهیا خواهید شد. در غیر این صورت ممکن است «ره یک ماهه را صد ساله» بپیمایید.
تبدیل مشتری بالقوه به بالفعل
بسیاری شرکت ها در آوردن مخاطب به وبسایت موفق هستند اما نمی توانند از مخاطب خود استفاده کنند. تصور کنید که در یک مغازه نشسته اید. مغازه شما همیشه پر از مشتری است و همه در حال مشاهده و امتحان کردن محصولات شما هستند. اگر ساعت از 11 صبح بگذرد و کسی چیزی نخرد، اعصاب شما خورد می شود.
این دقیقاً مصداق وبسایتی است که مرتب افراد زیادی از آن دیدن می کنند و کسی خیری برای آن در بر ندارد. چنین اوضاعی باید بلافاصله آنالیز شده و توسط مدیر محتوا برطرف شود. باید مشتریان بالقوه خود را پس از ورود به وبسایت مجبور به اقدام کنید.
این اقدام ممکن است خرید محصول یا محتوا، فشار دادن دکمه، عضو شدن در وبسایت، دیدن از شبکه های اجتماعی یا حتی گذاشتن دیدگاه باشد.
آنالیز نتایج تولید محتوا
نتایج تولید محتوای شما هر چند وقت یک بار باید آنالیز شوند. این امرز بسیار حیاتی است و نباید نادیده گرفته شود. نقاط ضعف و قوت، بازه های موفقیت و شکست، کمپین های موفق و شکست خورده و تمام آمار محتوایی خود را با دقت آنالیز کرده و در صدد بهبود آنها برآیید.
حقوق مدیر محتوا چقدر است؟
پاسخ این سؤال امکان پذیر نیست. حصوص مدیر محتوا کاملاً یک فاکتور متغیر است. بسته به توانایی مالی شرکت، توانایی های مدیر محتوا، ساعت کاری و نتایج تولید محتوا حقوق مدیر محتوا متغیر خواهد بود.
ممکن است در ابتدای ورود به یک شرکت درآمد کمتری در حد کارشناس تولید محتوا داشته باشید. ممکن است شرکت مورد نظر از لحاظ مالی ثروتمند باشد و حقوق شما را بالا در نظر بگیرد.
اما زمانی باید به حقوق بالا چشم داشته باشید که نتایج شما موفق آمیز باشند. هنگامی که تولید محتوای شما پس از مدتی مشتریان زیادی به شرکت سرازیر کند، آن وقت دست شما برای چانه زنی با مدیران شرکت بالا می رود. در ابتدا باید به حقوق اندک رضایت داشته باشید تا پس از مدتی اوضاع بر وفق مراد پیش برود. البته این مسأله تنها در ایران صادق است و در هر کشوری افراد فارغ از نتیجه کار بر اساس توانایی، مدارک و سابقه کار دستمزد می گیرند.
ارسال دیدگاه