در دنیای مجازی و به طور کلی فضای آنلاین، جذب مخاطب کار ساده ای نیست. رقابت بسیار زیادی در جریان است و افراد و شرکت ها از هر ترفندی برای جذب حداکثری مخاطب استفاده می کنند. در این میان برخی سعی دارند تا با تکنیک های غیر عادی و به عبارتی ناجوانمردانه ره صد ساله را یک ساله طی کنند. اینجاست که پای تیتر زرد یا محتوای زرد به میان می آید. محتوای زرد شیوه غیر واقعی، غیر منطقی یا اغراق آمیز از یک ماجرا است که سعی در جذب مخاطب دارد. اما تیتر زرد یا محتوای زرد چیست و چرا باید از آن دوری کرد؟ آیا همیشه باید صادق بود یا گاهی نیز استفاده از این سبک اجتناب ناپذیر است؟ ادامه این مطلب را با آژانس بازاریابی محتوایی آژمان همراه باشید.
محتوای زرد چیست؟
احتمالاً برای شما هم پیش آمده است. شاید بارها در دام محتوای زرد افتاده باشید اما هنوز هم از آن اطلاع ندارید.
«زیان چند میلیارد دلاری رونالدو به شرکت کوکاکولا». «کلینیک کاشت موی احسان علیخانی کدام است؟». «ورزشگاه آزادی در مسیر تبدیل شدن به سانتیاگو برنابئو». «روزی 2 میلیون تومان درآمد تنها با 10 ساعت کار در هفته».
تمام این موضوعات و تیترها شما را ترغیب می کند که ادامه ماجرا را مطالعه کنید. هیچ گونه سرنخ و جزئیاتی در این تیترها وجود ندارد و برای پی بردن به اصل ماجرا باید بخشی یا تمام متن را مطالعه کنید.
اینها همگی تیتر زرد هستند و بدنه اصلی متن آنها نیز محتوای زرد نامیده می شود. معمولاً محتوای زرد با تیتر زرد شروع می شود. اما ممکن است اینگونه نباشد. ممکن است تیتر محتوا واقعی باشد و شما در میان محتوا گاهی اوقات با جملات زرد روبرو شوید. بدین ترتیب شما را به ادامه مطالعه متن ترغیب کنند.
چرا رسانه ها از محتوای زرد استفاده می کنند؟
تیتر زرد همواره با اغراق، حاشیه و افراد مشهور در ارتباط است. ممکن است. برخی از تیترها بخشی از واقعیت را از شما پنهان می کنند و تنها بخشی از آن را به شما نشان می دهند. ممکن است تمام تیتر دور از واقعیت باشد. حتی ممکن است نوعی توهین به شمار آیند.
تمام اینها در راستای برانگیختن احساسات کاربر و ترغیب وی به خواندن متن صورت می گیرد. چراکه هر اندازه کاربر در وبسایت یک مجموعه باقی بماند، برای آنها یک مزیت محسوب می شود. ماندگاری کاربر و کلیک کردن بر روی لینک های مختلف یک وبسایت، باعث میشود تا گوگل رنک این وبسایت را افزایش دهد.
رسانه زرد چیست و چگونه عمل می کند؟
برای تبدیل شدن به رسانه زرد باید تمام تلاش خود را در جهت منفی انجام دهید. به عبارتی باید آنقدر تیتر و محتوای زرد تهیه کنید که دیگر رسانه ها و مخاطبان شما به شما عنوان رسانه زرد اعطا کنند. ممکن است هر رسانه ای گاهی اوقات برای افزایش بازدید و جذب مخاطب بیشتر دست به تولید محتوای زرد یا تیتر زرد کند اما تولید مداوم این عمل شما را به یک رسانه زرد تبدیل خواهد کرد.
رسانه زرد معمولاً محتوای اصیل از خود ندارد. در میان اخبار و محتوای رسانه های دیگر چرخ می زند و به محض مشاهده یک خبر مهم آن را دو دستی می چسبد. بلافاصله به این خبر مهم شاخ و برگ می دهد. بخشی از آن را بزرگنمایی کرده و به عنوان تیتر زرد استفاده می کند. تمام محتوا را نیز به شیوه ای ماهرانه تغییر داده و یک محتوای جدید تولید می کند.
رسانه زرد ممکن است یک وبسایت یا یک صفحه در شبکه های اجتماعی باشد. تیتر زرد و اخبار زرد معمولاً در شبکه های اجتماعی کاربرد بیشتری دارد. افراد از هر سن و جنس و تحصیلاتی در این فضا حضور دارند. در خصوص مطالب کمترین میزان تحقیق را انجام می دهند و در دام انداختن مخاطبان شبکه های اجتماعی بسیار ساده است.
اخبار زرد چیست؟
در بحبوحه رویدادهای بزرگ، خبررسانی یک امر بدیهی است. شرکت ها و رسانه های بزرگ با تمام قوا و خبرنگاران خود آن را پوشش می دهند. برای مثال رویداد «یورو 2020» یا «کوپا آمه ریکا» که مدتی پیش در جریان بود جزء این رویدادها به شمار می روند.
در این هنگام اخبار حرف اول را می زند. هر رسانه ای سعی می کند بخشی از محتوای خود را به پوشش خبری این رویدادها اختصاص دهد. شرکتی که محتوای آن هیچ ارتباطی به فوتبال ندارد، برای پیش بینی قهرمان یورو 2020 جایزه تعیین می کند و به بهانه همین جایزه هر روز بخشی از اخبار این رویداد را نیز پوشش می دهد.
مردم نیز که در حال و هوای این رویداد بزرگ هستند، مطالعه اخبار از این رسانه ها را به فال نیک می گیرند. فارغ از اینکه برخی از آنها با تولید اخبار زرد سعی در سوء استفاده از احساسات آنها را دارند. البته همیشه هم این گونه نیست و برخی رسانه ها انصاف را رعایت می کنند.
به همین خاطر است که اولین قدم در نیفتادن در دام رسانه های زرد یا محتوای زرد این است که هر خبر یا محتوا را از پایگاه اختصاصی آن مطالعه کنید. برای مثال محتوای مربوط به کاشت مو را باید از یک مجله زیبایی و سلامت مطالعه کرد نه یک فروشگاه عرضه شامپو و لوازم آرایشی–بهداشتی.
چگونه محتوای زرد تولید کنیم؟
پیشنهاد ما این است که محتوای زرد تولید نکنید. اما اگر به هر صورت قصد تهیه محتوای زرد را دارید، به 5 شاخصه زیر باید دقت کرد:
- اغراق در یک موضوع
- حضور یک شخص معروف در تیتر
- برانگیختن احساسات مردم
- ایجاد ابهام در تیتر
- رازآلود کردن موضوع
- اشاره چند مرتبه ای در تیر به تیتر مورد بحث
- تغذیه کاربر با یک پاسخ قانع کننده در انتها
اغراق در موضوع
در هر تیتر زرد باید اغراق شود. اغراق شالوده اصلی تیتر زرد است. افراد باید با اولین کلمات تیتر شما به قول معروف «از تعجب شاخ در بیاورند». اغراق با اینکه لازمه تیتر است اما نباید دور از واقعیت باشد. این مسئله همچون کشیدن کاریکاتور از یک فرد است.
کاریکاتور روی یک جنبه شخصیتی یک فرد تمرکز کرده و آن را بسیار بزرگ تر جلوه می دهد. برای مثال کسی که دماغ بزرگی دارد، در کاریکاتور تنها دماغ او قابل مشاهده است. در تیتر زرد نیز اغراق شما بخشی از واقعیت را گرفته و آن را به حدی بزرگ جلوه می دهد که کاربر شوکه شود.
استفاده از سلبریتی ها
هیچ کس به اسمی گمنام علاقه ندارد. هرچقدر هم می خواهید روی تیتر خود اغراق کنید، آن را با احساسات توأم کنید، در آن ابهام ایجاد کنید، اگر شخص حاضر در تیتر شما ناشناس باشد، کسی اهمیت نمی دهد.
افراد مشهور بخصوص بازیگران سینما و بازیکنان فوتبال از پتانسیل بالایی برای سوژه شدن تیتر زرد برخوردارند.
دست گذاشتن روی احساسات مردم
سعی کنید احساسات مخاطب خود را شناسایی کنید. کدام مسئله برای بیشتر افراد مهم است. احساسات مردم بیشتر به سمت چه افراد، تیم ها، موضوعات یا مطالبی است. از این موارد برای برانگیختن احساسات آنها استفاده کنید.
ایجاد ابهام در تیتر
قرار نیست تمام ماجرا را در تیتر به کاربر منتقل کنید. در غیر این صورت کاربر علاقه ای به مطالعه متن یا محتوای زرد شما نخواهد داشت. سعی کنید با ایجاد ابهام او را به مطالعه ادامه متن ترغیب کنید.
رازآلود کردن تیتر تا جای
افراد از مباحث رازآلود، ماجراجویی و فانتزی خوششان می آید. ایجاد چنین جنبه هایی در تیتر و محتوای شما باعث می شود که کاربر به خواندن ادامه متن علاقه مند باشد. به همین خاطر است که سریال یا فیلم هایی همچون «شرلوک هلمز»، «هرکول پوارو»، «هابیت» و «ارباب حلقه ها» تا این حد طرفدار دارند و محبوب هستند.
اشاره به موضوع تیتر در طول محتوای زرد
کاربر تیتر مهیج و اغراق آمیز شما را مطالعه می کند؛ سپس هرچه به مطالعه متن ادامه می دهد، به مباحث کاملاً عادی و غیر مرتبط با تیتر مواجه می شود. در نتیجه تشخیص می دهد که سر کار است و از خواندن ادامه متن خودداری می کند.
باید در طول متن گاهی اوقات به موضوع تیتر اشاره کنید و به کاربر بفهمانید که قرار است جواب سؤال و ابهام او به زودی داده شود.
قانع کردن کاربر به مطالعه یک محتوای واقعی
از هر ابهامی باید پرده برداشت. هر موضوع اغراق آمیز را باید سرپوش گذاشت. هر رازی را باید کشف کرد. هر سؤالی را باید پاسخ داد. در غیر این صورت کاربر از شما متنفر می شود و دفعات بعدی هیچ کدام از محتوای شما را مطالعه نخواهد کرد.
هر طور که می توانید، در انتهای متن خود به موضوع اشاره شده در تیتر پاسخ دهید. به گونه ای کاربر را قانع کنید که محتوای شما محتوای زرد نیست و یک حقیقت محض است. البته در این موضوع زیاده روی نکنید. چون هرچقدر بیشتر تلاش کنید، کاربرد بیشتر متوجه می شود که قصد فریب او را دارید.
چگونه تیتر زرد را از واقعی تشخیص دهیم؟
تا به اینجا دید کاملاً درستی از تیتر زرد و محتوای زرد پیدا کردیم. احتمالاً همین حالا به سادگی بخش عمده تیتر، محتوا و اخبار زرد را تشخیص می دهید. اما چند نکته اساسی را به خاطر داشته باشید.
- هر موضوع اختصاصی را از پایگاه اختصاصی خود مطالعه کنید.
- مثلث اغراق، هیجان و سلبریتی را فراموش نکنید. هر تیتری با این ویژگی ها به احتمال زیاد یک تیتر زرد است.
- در شبکه های اجتماعی حساسیت بیشتری به تیترهای عجیب و غیرعادی داشته باشید.
چرا باید از محتوای زرد دوری کرد؟
همه ما می دانیم که صداقت تا چه اندازه مهم است. هیچ کس نمی خواهد پس از مطالعه یک متن احساس کند که سرش کلاه رفته و تمام مدت در حال مطالعه محتوایی بوده که هیچ ارتباطی با تیتر محتوا نداشته است.
تیتر زرد و محتوای زرد ممکن است در کوتاه مدت برای شما تعدادی مخاطب جذب کنند و جای پای شما را محکم کنند اما در درازمدت ضربه بزرگی به شما می زنند.
گاهی اوقات رسانه های بزرگ که بین مردم اعتماد و اعتبار دارند نیز از این ترفندها استفاده می کنند. هدف آنها جذب مخاطب جدید از یک طیف خاص است. فارغ از اینکه با انتشار چنین محتوایی، مخاطب وفادار و قدیمی خود را قربانی کرده و از دست می دهند.
صداقت اصل جدایی ناپذیر هر رسانه مردمی و محبوب است. ممکن است مسیر شما در رسیدن به اهداف مقداری طولانی باشد اما بدون شک قدم های شما بسیار استوارتر خواهد بود. پس اصل صداقت و مخاطبان وفادار را قربانی دروغ و مخاطبان گذری نکنید.
افتادن ناخواسته در دام تیتر و محتوای زرد
هم خواننده و هم نویسنده ممکن است گاهی اوقات ناخواسته در دام تیتر و محتوای زرد گرفتار شوند. مهم این است که بلافاصله از اشتباه خود درس بگیرند. مخاطب باید دام پهن شده را شناسایی کند. ویژگی های تیتر زرد را شناسایی کرده و برای گرفتار نشدن دوباره در آن برنامه داشته باشد.
نویسنده نیز ممکن است ناخواسته اقدام به نوشتن تیتر زرد کند. می توانید با ویرایش تیتر یا انتشار متن جدیدی اقدام به عذرخواهی از مخاطب خود کنید.
پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر با انواع محتوا، مطلب با انواع محتوای متنی آشنا شوید! را مطالعه کنید.
تجربه شما از تیتر و محتوای زرد به چه شکلی است؟ تا به حال در دام اخبار زرد گرفتار شده اید؟ آیا تیتر زرد و محتوای زرد را راهکار درستی برای جذب مخاطب می دانید؟ به نظر شما استفاده از این محتوا تا چه اندازه در اعتماد مخاطب تأثیر منفی خواهد داشت؟ دیدگاه های خود را با ما و دیگر دوستان خود در آژانس بازاریابی محتوایی آژمان در میان بگذارید.
ارسال دیدگاه