در سال های گذشته با گسترش حرفه نویسندگی در دنیای اینترنت، واژه های فراوانی نیز مرتبط با آن رونق گرفته است. تکنیکال رایتر و تکنیکال رایتینگ یکی از این واژه ها هستند. تکنیکال رایتینگ یکی از حرفه های تأثیر گذار در بیشتر شرکت های بزرگ است و افراد عامه بیشتر اطلاعات ساده دریافتی خود از فضای اینترنت را مدیون آنها هستند. اما تکنیکال رایتر کیست و تکنیکال رایتینگ چیست؟ چرا به آن نیاز داریم و آینده این شغل چگونه پیش بینی می شود؟ ادامه این مطلب را با آژانس بازاریابی محتوایی آژمان همراه باشید.
تکنیکال رایتر کیست؟
برای پی بردن به جواب این سؤال ابتدا باید به مفهوم نویسندگی پی ببریم. با اینکه تکنیکال رایتینگ یا نویسندگی فنی مختص فضای وب نیست، اما در سال های اخیر با گسترش نویسندگی وبسایت ها این واژه برای ما بیشتر ملموس شده است.
مطالبی که طرفدار ندارد
تصور کنید که یک شرکت برای معرفی یا آموزش قصد ارائه اطلاعاتی را در فضای اینترنت دارد. برای این منظور یک وبسایت طراحی کرده و شروع به نوشتن می کند. این کار به شرکت کمک می کند که اطلاعاتش توسط افراد خوانده شده و در نتیجه به محصولاتش علاقهمند شوند.
هنگامی که اطلاعات فراوانی در وبسایت خود منتشر کنید، موتورهای جستجو مانند گوگل نیز وبسایت شما را شناسایی کرده و کاربران بیشتری به سمت شما سرازیر می کنند. اما پس از مدتی یک مشکل بروز می کند.
کاربران فراوانی به وبسایت شما می آیند و این نشانه علاقه آنها به محتوا یا محصولات شما است. اما حضور آنها بسیار کمرنگ و در حد چند دقیقه و حتی چند ثانیه است. این مشکل برای بسیاری شرکت ها به وجود می آید و می تواند دلایل فراوانی داشته باشد. اصولاً هدف بسیاری شرکت ها نگه داشتن بیشتر کاربران در وبسایت خود است. به حدی که حضور مداوم و بیشتر تعداد معدود کاربران برای آنها ارزشمندتر از حضور خیل عظیم کاربرانی است که مدت کوتاهی در وبسایت حضور پیدا می کنند.
تکنیکال رایتر وارد می شود
یکی از دلایل حضور کوتاه و اندکی که بحث شد، توسط تکنیکال رایتر می تواند برطرف شود. اما آیا تکنیکال رایتر یا تکنیکال رایتینگ ارتباطی با نوشتن مباحث فنی و به عبارتی پیچیده دارد؟ ظاهر قضیه نشان می دهد که تکنیکال رایتر باید تا جای ممکن فنی و تخصصی بنویسد اما باطن قضیه دقیقاً خلاف این جریان است.به قول آلبرت اینشتین «اگر نتوانید موضوعی را به سادگی توضیح دهید، به این دلیل است که آن را به درستی درک نکرده اید». هدف نویسنده فنی همین است. مطلبی که سراسر مباحث علمی و پیچیده است را به زبانی بیان کند که هرکسی بتواند آن را درک کند.
تکنیکال رایتر یا نویسنده تکنیکال تمام سعی خود را به کار می گیرد که مخاطب یا خواننده نهایی با کمترین تلاش ممکن مطلب شما را متوجه شود. هنگامی که مطلب شما ساده و به دور از تکلف است، خواننده، علاقه بیشتری به خواندن ادامه مطلب دارد. مدت زمان حضور افراد در وبسایت افزایش می یابد و هدف اصلی صاحب کسب و کار به برآورده می شود.
تعریف ساده تکنیکال رایتینگ
موضوع ما در خصوص تکنیکال رایتینگ است و بخشی از مطلب ما نیز باید بر همین اساس نوشته شود. بر همین اساس ابتدا تعریفی ساده از تکنیکال رایتینگ ارائه می دهیم.
دریافتیم که نویسنده فنی یا تکنیکال رایتر به کسی گفته می شود که مفاهیم دشوار را به زبان ساده توضیح می دهد. بنابراین تکنیکال رایتینگ به فرایند ساده سازی و حذف پرده هایی گفته می شود که جلو دید مخاطب عام را می گیرد.
البته همیشه مخاطب نویسنده تکنیکال افراد عام نیستند. گاهی اوقات افراد متخصص نیز نیاز دارند تا مطالب را ساده دریافت کنند. برای شرکت های بزرگ ثانیه ها ارزشمند هستند. متخصصانی که در این شرکت ها فعالیت می کنند نیز برای افزایش بازدهی نیاز دارند که مفاهیم را در سریع ترین زمان ممکن دریافت کنند. اینجا است که تکنیکال رایتر وارد می شود و لقمه را برای آنها جویده و در دهانشان می گذارد.
تعریف علمی تکنیکال رایتینگ و تکنیکال رایتر
«تکنیکال رایتینگ جهت اطلاع رسانی، آموزش یا جهت دهی طیف خاصی از مخاطب با بیشترین میزان شفافیت و دقت و داشتن یک هدف واضح به کار گرفته می شود.»
این تعریف را می توان یکی از رایج ترین و دقیق ترین تعریف های تکنیکال رایتینگ و به دنبال آن تکنیکال رایتر دانست. بنابراین تعریف، تکنیکال رایتر به کسی گفته می شود که در صدد اطلاع رسانی، آموزش یا جهت دهی طیف خاصی از مخاطب با بیشترین میزان شفافیت و دقت و داشتن یک هدف در ذهن است.
معمولاً تمرکز اصلی تکنیکال رایتر به سه واژه «اطلاع رسانی، آموزش و جهت دهی» معطوف است. تکنیکال رایتر برای ارائه جزئیات و محتوای پیچیده به کار گرفته نمی شود چون مخاطب او چنین چیزی را طلب نمی کند.
«اطلاع رسانی» توسط تکنیکال رایتر
هدف ابتدایی و اصلی نویسنده تکنیکال، اطلاع رسانی است. برای مثال یک شرکت سازنده گوشی هوشمند را در نظر بگیرید. شما گوشی خود را سفارش داده و آن را تحویل می گیرید. هنگام دریافت گوشی یک سری اطلاعات در دفترچه راهنما یافت می شود. ممکن است از شما خواسته شود که گوشی خود را موقع استفاده به برق متصل نکنید.
در این دفترچه با سادگی به شما گفته می شود «هنگام شارژ گوشی در صورت امکان از آن استفاده نکنید». به همین سادگی و قرار نیست دلیل این موضوع برای شما با جزئیات نوشته شود. اینکه نوع باتری گوشی شما فلان جنس است و این ماده همزمان نباید ورودی و خروجی انرژی داشته باشد و در صورت استفاده همزمان با شارژ برخی از سلول های باتری با خطر مواجه می شوند.
چون هدف دفترچه راهنما این است که به سادگی به شما اطلاع رسانی کرده و هشدار دهد. شما نیز که به سازنده دستگاه اعتماد دارید، این هشدار را جدی می گیرید.
یکی از بزرگترین متون برگرفته از تکنیکال رایتینگ «قرآن» و برترین تکنیکال رایتر نیز «خداوند» است. خداوند بارها در قرآن کریم و به وضوح در آیه 17 سوره قمر اشاره می کند که این کتاب را برای شما ساده کرده ایم تا از آن استفاده کرده و پند بگیرید. تکنیکال رایتینگ هنری است که از پروردگار به ما رسیده و استفاده از آن بدون شک «هنر برتر نویسندگی» است.
«آموزش» از طریق تکنیکال رایتینگ
با اینکه استفاده از اینترنت و فضای مجازی در سال های اخیر بسیار گسترده شده اما مشکلی اساسی برای نویسنده ها وجود دارد. افراد به سرعت خسته می شوند. کاربران بلافاصله از میان مطالب رد شده و نگاهی گذرا به همه چیز دارند. دلیل آن نیز خیل گسترده اطلاعات و بمباران مخاطب با آنها است.
در اینجا تکنیکال رایتر باید سعی کند که با ساده ترین مباحث مخاطب را درگیر کند. موضوعی که امر آموزش را به شکلی معجزه آسا ساده می کند. آموزش کار دشواری است و آموزش از طریق اینترنت و فضای مجازی به مراتب دشوارتر است. صحت این مسئله را می توانید از معلمانی که به دلیل ویروس کرونا مجبور به آموزش از راه دور شده اند جویا شوید.
آموزش باید ساده باشد. باید به گونه ای باشد که همه افراد متوجه شوند چراکه معمولاً در امر آموزش طیف گسترده ای از افراد طرف مقابل شما هستند. طیف گسترده به معنی سطوح مختلف توان ذهنی و سطوح مختلف سواد است. به معنی سنین مختلف است. بنابراین رسالت تکنیکال رایتر در اینجا ساده سازی محتوا برای طیف گسترده مخاطب است.
برای مثال یک اینفوگرافیک را تصور کنید. در اینفوگرافیک ها معمولاً اطلاعات زیادی به صورت ساده نوشته شده است. گاهی اوقات تصاویر بیشتر از متن است و دلیل آن نیز ساده بیان کردن مطلب است. چراکه درک تصاویر به مراتب ساده تر و لذت بخش تر از خواندن متون است.
«جهت دهی» به واسطه نویسندگی فنی
هدف هر کسب و کاری جهت دهی به کاربر است. هیچ کس فروشنده ای نمی خواهد که مشتری به مغازه او سر بزند و دست خالی بیرون برود. این مسئله در خصوص دنیای اینترنت نیز صدق می کند. صاحب کسب و کار دوست دارد پس از مطالعه متن، کاربر به سمتی که او تمایل دارد گرایش پیدا کند.
این سمت و سو می تواند خرید یک محصول، عضو شدن در یک کانال، دانلود یک فایل، کلیک کردن روی یک لینک و مواردی از این دست باشد. نویسنده فنی باید یکی از اهداف خود را به این سمت معطوف کند که کاربر را به سمتی خاص متمایل کند.
اصل شفافیت و دقت در امر تکنیکال رایتینگ
در تعریف تکنیکال رایتینگ دریافتیم که نویسنده باید با شفافیت و دقت بنویسد. اگر متن شما شفافیت داشته باشد اما دقت نداشته باشد، متن کاملی نیست. همیشه شفافیت به معنی کوتاهی نیست. گاهی لازم است کوتاه نوشت؛ گاهی لازم است آنقدر مطلب را طولانی نوشت و مطالب ساده متنوع را به کار برد تا اصل شفافیت پدیدار شود.
همچنین دقت نباید قربانی شفافیت و کوتاه نوشتن شود. گاهی لازم است از برخی اصطلاحات دشوار استفاده کرد تا نهایت دقت به کار گرفته شود. هدف تکنیکال رایتینگ ایجاد موازنه بین این مفاهیم بنیادی است.
هدف تکنیکال رایتر
در خصوص جهت دهی صحبت کردیم. جهت دهی باید در خدمت هدف باشد. نویسنده فنی باید در تمام طول مسیر نوشتن هدف را در ذهن داشته باشد. باید تمام متن او در راستای به ثمر نشستن هدف باشد. هدف هر شرکتی متفاوت است و هدف هر متنی نیز متفاوت از دیگری است.
ماشین ساده سازی تکنیکال رایتر
می توانیم تمام این مقاله را در یک مثال ساده خلاصه کنیم. تکنیکال رایتر یک ماشین ساده سازی است. دستگاه را با عبارات دشوار و تخصصی نیاز دارید را به تعذیه می کنید و دستگاه به شما محتوای ساده و قابل درک تحویل می دهد. متون طولانی و خسته کننده به او ارائه می دهید و محتوای ساده و کوتاه تحویل می گیرید.
اکنون متوجه شدید که تکنیکال رایتر نیاز دارد که در یک زمینه خاص کاملاً به درک و تخصص رسیده باشد. چراکه به گفته انیشتن، اگر موضوعی را به درستی متوجه نشوید، نمی توانید به سادگی آن را توضیح دهید. همین متون ساده و کوتاه گاهی اوقات از مقالات طولانی و چند ده صفحه ای نیز زمان بیشتری می گیرند. گاهی اوقات برای نوشتن یک صفحه محتوا نیاز به مطالعه 10 مقاله تخصصی در همان زمینه است.
امری که توسط تکنیکال رایتر انجام می شود. در سال های اخیر حرفه تکنیکال رایتینگ به سرعت در حال رشد است و افراد تکنیکال رایتر جای خود را در شرکت های بزرگی همچون گوگل و مایکروسافت و اپل باز کرده اند. دنیای امروز نیازمند افرادی است که با بالاترین میزان تخصص به ساده ترین شکل ممکن صحبت کنند.
ارسال دیدگاه