ساختار محتوا چطور تهیه می شود و چرا اهمیت دارد؟

دسته : آموزش تولید محتوا آموزش محتوای سایت

تولید محتوا یکی از دشوارترین حرفه ها است. می توان به جرئت ادعا کرد که تولید محتوا در کشور ما دست کم گرفته شده است. تولید محتوا افراد زیادی را درگیر خود می کند و فرآیندی پیچیده و بسیار طولانی است. البته این در صورتی است که از محتوای تولید شده انتظار درآمدزایی و کسب نتیجه داشته باشید. یکی دیگر از موارد حیاتی در تولید محتوا، ساختار محتوا است. در این مطلب آشنایی کامل با ساختار محتوا و تأثیر آن بر وب‌سایت را در دستور کار خواهیم داشت. ادامه مطلب را با آژانس بازاریابی محتوایی آژمان همراه باشید.

ساختار محتوا چطور تهیه می شود و چرا اهمیت دارد؟

تولید محتوا چیست؟

قبل از رسیدن به ساختار محتوا نگاهی به تولید محتوا بیندازیم. تولید محتوا چیست و چرا اهمیت دارد؟ چرا وبسایت ها کلی هزینه می کنند و در وبسایت خود مطالب (به اصطلاح) رایگان برای مردم منتشر می کنند؟

به عنوان تولید کننده محتوا بارها این سؤال را از مخاطبین و اطرافیان خود شنیده ایم. شرکت ها به شما پول می دهند که برای آنها محتوا تولید کنید و مردم آن را بخوانند؟ مگر پول اضافی آورده اند؟ سؤال کاملاً منطقی است و جواب کاملاً واضحی برای آن وجود دارد.

اولاً «هیچ گربه ای برای رضای خدا ماهی نمی گیرد.» هیچ کسی هم صرفاً برای غنای وب پارسی و اصالت این زبان دست به تولید محتوا نمی زند. البته شرکت ها و بنیادهای غیر انتفاعی همچون ویکی مدیا (مالک وب‌سایت ویکی پدیا) نیز وجود دارند که با کمک مردم اداره می شوند و منبع درآمدی ندارند اما تعداد این شرکت ها بخصوص در کشور ما اندک است.

جذب مخاطب و گرفتن آگهی

یکی از دلایل رایج تولید محتوا جذب مخاطب است. یک وب‌سایت تولید محتوا همچون بازاری گسترده می ماند که خود هیچ محصولی برای فروش ندارد اما مغازه های آن همگی میلیون ها درآمد دارند. با تولید محتوای با کیفیت، موتورهای جستجو (همچون گوگل) کاربران زیادی را به سمت وب‌سایت شما روانه می کنند.

این کاربران اگر از محتوای شما خوششان بیاید و کیفیت تولید محتوای شما نیز در درازمدت حفظ شود یکی از کاربران دائمی و وفادار شما خواهند شد. به عبارتی به «مشتری دائمی» شما تبدیل می شوند. حضور منظم، دائمی و همیشگی افراد در وب‌سایت شما باعث جلب رضایت گوگل شده و وب‌سایت شما را در رده بندی خود بالا می آورد. در نتیجه افراد بیشتری به سمت وب‌سایت شما آمده و اعتبار شما بیشتر می شود. این مسئله باعث می شود که رتبه الکسای وبسایت شما بهبود پیدا کند.

الکسا یک وب‌سایت رنکینگ جهانی است که وب‌سایت ها را بر اساس فاکتورهای متعددی دسته بندی و رتبه بندی می کند. برای مثال گوگل در صدر این لیست قرار دارد. هنگامی که رتبه الکسای شما بالا رود، نشان دهنده اعتبار بالای وب‌سایت شما است. همچنین ابزارهایی همچون گوگل آنالیتیکس نیز میزان کاربران و رفت و آمد آن‌ها را تعیین خواهد کرد.

بدین ترتیب در وب‌سایت شما همهمه ای برپاست. یکی می رود و دو نفر می آید. وبسایت شما همچون یک بازار شلوغ است و افراد زیادی در حال گذر از مقابل ویترین های هنوز خالی هستند. اکنون نوبت شما است که آنچه کاشته اید را درو کنید.

شرکت ها برای گذاشتن بنر تبلیغاتی خود به شما پول داده و شما نیز با رعایت قوانین، این بنرها را در وب‌سایت خود (و به اصطلاح ویترین های خود) به نمایش می گذارید. البته قرار دادن بنر نیز باید با دقت و وسواس باشد. تعداد بیش از حد بنر بخصوص در کوتاه مدت باعث ریزش کاربر می شود.

جذب مشتری برای کالا و خدمات شرکت

شاید شما صرفاً جهت تولید محتوا وب‌سایت خود را راه اندازی نکرده باشید. برای مثال فروشگاه آنلاین شما شامل کالا یا خدماتی است که برای فروش راه اندازی شده است. فروشگاه آنلاین به تنهایی با ارائه کالا نمی تواند در رقابت سرسام آور فروشگاه های متعدد دوام بیاورد.

برای این منظور راهکار تولید محتوا را دنبال می کنند. هنگامی که شما در خصوص کالا و خدمات خود محتوا تولید کنید، گوگل کاربران زیادی را به سمت شما روانه می کند. کاربر پس از مطالعه اطلاعات و بررسی یک محصول ممکن است به خرید آن علاقه‌مند شود. بدین ترتیب از طریق لینکی که در متن قرار داده شده، به صفحه خرید محصول ارجاع داده شده و برای شما سودآوری خواهد داشت.

ساختار محتوا چیست؟

اکنون به پاسخ پرسش اصلی بپردازیم. اینکه محتوای تولید شده توسط ما چه ویژگی هایی داشته باشد، در مطالب دیگری بیان شده است. در اینجا تنها به یکی از مفاهیم اصلی در این زمینه که همان ساختار محتوا است خواهیم پرداخت.

تیترهای مقاله

محتوا مانند یک بوم نقاشی است. شما ترسیم گر آن هستید. محتوا هنر و تولیدکننده محتوا هنرمند است. این بوم باید با دقت و با رعایت اصول رنگ آمیزی شود.

تیتر اصلی جذاب، سئو شده و غنی

ابتدای هر متن با تیتر شروع می شود. تیتر در نتایج جستجوی گوگل اولین چیزی است که مشاهده می شود. بنابراین باید جذابیت کافی را برای مخاطب داشته باشد. البته این جذابیت نباید به قیمت تولید تیتر زرد باشد. تیتری که هیچ تناسبی با واقعیت ندارد.

به همین دلیل است که تولیدکننده محتوا را هنرمند می نامیم. تیتر شما باید علاوه بر جذابیت در ارائه اطلاعات کافی نیز غنی باشد. برای مثال خواننده با خواندن آن محتوای متن شما را بلافاصله متوجه شود.

تیتر محتوا همچنین باید با رعایت اصول سئو تهیه شود. این مسئله را متخصص سئو انجام می دهد. عنوان متن یکی از اساسی ترین بخش های یک متن به لحاظ سئو است. بنابراین نباید به هیچ عنوان نادیده گرفته شود.

تیترهای ثانویه متن

این بخش را با مثالی از همین متن دنبال می کنیم. تیتر اصلی متنی که در حال مطالعه آن هستید، «ساختار محتوا چطور تهیه می شود و چرا اهمیت دارد؟» است. این تیتر کگه با عنوان اچ 1 (H1) شناخته می شود، مهمترین تیتر مقاله است و معمولاً با بزرگترین فونت ممکن نوشته می شود.

پس از آن به تیترهای اچ 2 می رسیم. تیتر اچ 2 در درجه دوم اهمیت برای ساختار محتوا قرار دارند. ساختار محتوای شما بدون تیتر اچ 2 از هم فرو می پاشد. درختی را تصور کنید که همه درخت روی تنه درخت بنا شده است. تیتر اچ 1 شما همان تنه درخت است. شاخه های اصلی که معمولاً تعداد آنها محدود است، تیترهای اچ 2 هستند.
در صورت نبود تیترهای اچ 2 مقاله شما بسیار یکنواخت شده و همچون یک طومار طولانی خواهد بود که کسی حوصله خواندن آن را ندارد. برای مثال در این مقاله اولین تیتر اچ 2 «تولید محتوا چیست؟» است.

پس از آن نیز تیترهای اچ 3 و اچ 4 و الی آخر قرار دارند. تیتر اچ 3 زیرمجموعه تیتر اچ 2 است. به همین ترتیب تیترهای دیگر نیز زیرمجموعه تیتر بالایی خود هستند. تیتر اچ 3 به بعد را همچون ساقه های کوچک و برگ درخت تصور کنید. در این مقاله عبارت «جذب مخاطب و گرفتن آگهی» اولین تیتر اچ 3 و عبارت «تیتر اصلی جذاب، سئو شده و غنی» نیز اولین تیتر اچ 4 است.

مقدمه و شروع مقاله

هر مقاله ای باید با یک مقدمه شروع شود. مقدمه از ارکان جدایی ناپذیر ساختار محتوا است. در مقدمه قرار است ذهن مخاطب را درگیر کنید. سؤالاتی را در ذهن او به وجود آورید و او را به خواندن ادامه مطلب ترغیب کنید. در مقاله پیش رو ابتدای متن تا اولین تیتر اچ 2 مقدمه مقاله است.

مقدمه برای گوگل نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از ابزارهای سئو این است که بخشی از این مقدمه را در توضیحات متای متن (هنگام انتشار در وب‌سایت) قرار دهید. پس از عنوان اصلی، توضیحات متا نیز که یک جمله کوتاه است توسط گوگل به کاربر نمایش داده می شود.

البته توضیحات متا لزومی ندارد که از مقدمه انتخاب شود اما یکی از بهترین گزینه ها بدون شک همان مقدمه است. هیچگاه مقدمه را فدای کوتاه کردن متن نکنید.

نتیجه گیری و خاتمه

نتیجه گیری در ساختار محتوا یکی از مواردی است که مورد بحث و چالش است. بسیاری معتقدند که نتیجه گیری نیز برای متن مهم است. از نظر ما نتیجه گیری از درجه بسیار پایین تری نسبت به مقدمه برخوردار است. نتیجه گیری نوعی توهین به شعور کاربر است. نشان دهنده این است که شخصی که متن شما را کاملاً مطالعه کرده، آن را متوجه نشده است. برای همین نیاز به نتیجه گیری شما دارد.

مقدمه باعث می شود که ذهن مخاطب آماده شود. همچون تیزر یک فیلم هیجان انگیز است که کاربر با مشاهده آن مهیای دیدن 90 دقیقه فیلم خواهد شد. اگر محتوای شما قدرتمند و درست نوشته شده باشد، نیازی به نتیجه گیری ندارد و کاربر خود می تواند نتیجه متن را متوجه شود.

اما خاتمه متن را بهتر است مقداری متفاوت تمام کنید. انتهای متن بهتر است با جملاتی سؤالی تمام شود. تا جای ممکن نظرات کاربر را در خصوص متن جویا شوید. سؤالاتی را مطرح کنید و جواب آنها را درخواست کنید. به شکلی که کاربر احساس کند که با او صحبت می کنید و تمام متن اختصاصی برای او نوشته شده است.

بدنه محتوا

بدنه محتوا اصلی ترین بخش ساختار محتوا است. در مثال درخت که در بخش های قبل بیان کردیم، بدنه محتوا را می توان به میوه و ثمره درخت تشبیه کرد. هیچ درختی بدون ساقه و تنه و برگ زنده نمی ماند اما میوه است که بیشترین بهره را برای انسان دارد. البته اگر تسویه هوا را نادیده بگیریم.

تمام تلاش شما باید در بدنه محتوا منعطف شود. کاربر باید هرطور که شده در این قسمت به پاسخ سؤالات خود برسد. لحن و نحوه بیان شما نیز بسیار مهم است که در مقالات دیگری به آن پرداخته شده است.

بدنه محتوا در هیچ بخشی نباید طولانی شود. از پاراگراف های کوتاه و مختصر استفاده کنید. پس از هر چند جمله به پاراگراف جدید رفته و پس از هر چند پاراگراف کوتاه نیز یک زیرعنوان دیگر استفاده کنید.

بهره گرفتن از فیچر اسنیپت گوگل

یکی از راهکارهای معجزه آسا برای رفتن به رتبه صفر گوگل، استفاده از قابلیت فیچر اسنیپت گوگل در ساختار محتوا است. فیچر اسنیپت به باکس هایی گفته می شود که گوگل در جواب برخی سؤالات یا جستجوها در بالای رتبه اول نتایج جستجو قرار می دهد.

فیچر اسنیپت انواع مختلفی دارد. برای مثال می توان به باکس برجسته، جدول، لیست شماره گذاری شده و بولت لیست اشاره کرد. هرکدام از اینها ممکن است در پاسخ یک سؤال در گوگل یا جستجوی یک عبارت نمایش داده شوند. اگر بتوانید در این بخش پیشنهادی گوگل قرار بگیرید، سهم قابل توجهی از کلیک های گوگل به سمت شما روانه می شود. برای مثال حدود 20 درصد کلیک ها بر روی نتیجه اول جستجو است. نزدیک به 9 درصد کلیک کاربران نیز روی نتیجه صفر یا همان فیچر اسنیپت است.

راهکار رسیدن به فیچر اسنیپت چیست؟

برای رسیدن به فیچر اسنیپت شانس هم باید با شما یار باشد اما برخی اقدامات می توانند در این زمینه تأثیرگذار باشند.

  • از تیترهای ثانویه جذاب و سئو شده استفاده کنید. اگر تیتر شما حاوی یک سؤال باشد و پاسخ آن در زیر عنوان یافت شود، احتمال اینکه به رتبه صفر برسید وجود دارد.
  • از لیست های شماره گذاری شده و بولت لیست استفاده کنید.
  • در جاهایی که لازم است، با ارائه جدول، اطلاعات مختصری به کاربر ارائه دهید.

یکی از اهداف فیچر اسنیپت رسیدن کاربر به پاسخ در اسرع وقت است. بنابراین سؤال و جواب، لیست یا جدول شما باید مختصر و مفید باشند.

آرایش نهایی محتوا

ساختار محتوا در همین مواردی خلاصه می شود که اشاره شد اما یک رکن دیگر نیز در ساختار محتوا بسیار اساسی است. هیچگاه آرایش نهایی محصول را با تصاویر فراموش نکنید. تصاویر باعث می شوند که متن شما قابل تحمل شود. حتی تخصصی ترین مقالات نیز که مخاطب کاملاً فرهیخته دارند، بدون تصاویر خسته کننده می شوند. تصاویر در بخش های مختلف متن بهتر است پخس شوند. هرچه تصاویر به محتوای متن نزدیک تر باشد، به ساختار محتوا بیشتر کمک خواهد کرد. سعی کنید از تصاویر رایگان و بدون کپی رایت استفاده کنید تا با پنالتی گوگل مواجه نشوید.

همچنین اگر یک پروژه حرفه ای را دنبال می کنید، در صورت تمایل می توانید در وب‌سایت های بزرگ ارائه تصاویر ثبت نام کنید. این وب‌سایت ها در ازای دریافت مبلغ ماهیانه تصاویر بیشماری از عکاسان جهان را در اختیار شما قرار می دهند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

برای امتیاز دادن از 1 تا 5 ستاره انتخاب کن!

میانگین امتیاز: 4.6 / 5. تعداد رای ها: 12

بدون امتیاز! اولین امتیاز رو ثبت کن.

ارسال دیدگاه