با رشد و توسعه زیرساخت های اینترنتی کشور و آگاهی یافتن از دنیای تولید محتوا، امروزه بازار کار تولید محتوا رفته رفته در حال تثبیت است. صاحبان کسب و کار درک مناسبی از تولید محتوا پیدا کرده اند و اهمیت آن را در رشد هرچه بیشتر کسب و کار خود درک کرده اند. همین امر باعث شده که افراد زیادی در این بازار مشغول فعالیت شوند و حوزه تولید محتوا به یکی از جذاب ترین حوزه های کسب درآمد در چند سال اخیر تبدیل شود. اما تا چه اندازه از بازار کار تولید محتوا در ایران و جهان آگاهی داریم؟ ادامه مطلب را با آژانس بازاریابی محتوایی آژمان همراه باشید.
بازار کار تولید محتوا
بازار کار محتوا در سال های اخیر رونق فراوانی گرفته و افراد زیادی در این حوزه مشغول فعالیت هستند. در کشور ما و کشورهای دیگر درک درستی از اهمیت بازار کار تولید محتوا وجود دارد و ارزش آوری آن به امری بدیهی تبدیل شده است.
بازار نگارش و تألیف محتوا به حدی اهمیت پیدا کرده که بسیاری افراد به جای تبلیغات و هزینه های بالان آن، سعی در ارزش آوری و جذب مخاطب از طریق آن را دارند.
بازار تولید محتوا در جهان
سال های زیادی است که تولید محتوا در جهان به امری حیاتی برای بیشتر کسب و کارها تبدیل شده است. از محتوای متنی تا عکس و ویدیو برای جذب مخاطب بیشتر استفاده می شود.
با ظهور پدیده هایی همچون یوتیوب نیز کسب درآمد از تولید محتوای شخصی به اوج خود رسید است. افرادی در شبکه های اجتماعی همچون یوتیوب و اینستاگرام مشغول فعالیت هستند و با جذب چند صد هزار و گاهی اوقات چند میلیون مخاطب، درآمدهای بسیار بالایی کسب می کنند.
بازار کار تولید محتوا در جهان و بخصوص کشورهای توسعه یافته به یکی از قدرتمندترین ابزارهای جذب مخاطب تبدیل شده و کمتر کسب و کاری پیدا می شود که حداقل یک وبسایت با توضیحات اندک در خصوص محصولات و خدمات خود نداشته باشد.
همین عامل باعث تخصصی شدن این حوزه و افزایش فعالان تولید محتوا شده است. افرادی که حرفه آنها تولید محتوا به صورت تخصصی است. برای مثال، افرادی هستند که از زندگی روزمره خود ویدیوهای کوتاه تهیه کرده و به افراد نمایش می دهند. از همین راه درآمدهای بسیار بالا و گاهی اوقات تا چند میلیون دلار به دست می آید که تصورش هم برای یک کسب و کار نوپا دشوار است.
بازار تولید محتوا در ایران
بازار کار تولید محتوا در ایران مدت زیادی نیست که شروع شده و هنوز نوپا است. اکنون بیشتر تمرکز این حوزه در خصوص تولید محتوای متنی است و محتوای تصویری در پلتفرم هایی همچون اینستاگرام است و در این زمینه نیز رشد قابل قبولی داشته است.
محتوای ویدیویی که آینده تولید محتوا محسوب می شود، هنوز در ایران رونق آنچنانی ندارد. به دلیل فیلترینگ پلتفرم های بنیادی تولید محتوای ویدیویی (همچون یوتیوب و ویمیو) و مشکلات تحریم، هنوز این بازار نوپا است. گزینه های جایگزین ایرانی نیز به هیچ عنوان در حد و اندازه های این بازار نیستند و نمی توانند به لحاظ درآمدزایی برای افرادی که سعی در تولید محتوای شخصی دارند، مفید واقع شوند.
با این وجود پلتفرم های ویدیویی برای استفاده تبلیغاتی و انتشار ویدیوهایی جهت معرفی محصول یا خدمت بسیار مفید هستند.
تعریفی صحیح از محتوا و تولیدکننده محتوا
محتوا یک هنر است. تولیدکننده محتوا هنرمند است. تولید محتوا و تعبیر یک موضوع به زبانی که هر خواننده ای درک درستی از آن داشته باشد، هدفی است که تولیدکننده محتوا پیش رو دارد. با گسترش بازار کار تولید محتوا در ایران، افراد زیادی در صدد ورود به این بازار هستند، اما تعداد اندکی می توانند به قول معروف «گلیم خود را از آب بیرون کشیده» و درآمد مناسبی از این مسیر داشته باشند.
وقتی صحبت از محتوا به میان می آید، تصور بیشتر افراد بر متنی، تصویر یا ویدیویی است که بتواند مفهومی را منتقل کند. با اینکه جنبه هایی این تعریف تا حدودی درست است، اما تولید محتوا فراتر از این موضوع است. شاید هرکسی توانایی تدوین یک محتوای با کیفیت را داشته باشد، اما المان های مختلفی که در نتیجه نهایی دخیل هستند، فراتر از موضوع محتوا است.
محتوا چیست؟
محتوا را می توان یک «جریان هدفدار موضوعی» قلمداد کرد که خواننده را از نقطه مشخصی به نقطه دیگر هدایت کرده و در این مسیر جاذبه های کافی برای او فراهم می آورد تا خستگی مسیر او را درمانده نکند.
محتوایی برای خواننده یا بیننده، ارزشمند است که شعور و فهم خود را در معرض حملات آن احساس نکند. هنگامی که محتوا در صدد عوام فریبی باشد و معلومات و احساسات خواننده (یا بیننده) را نادید بگیرد، ریزش کاربر به سرعت شروع خواهد شد.
مهمترین و اساسی ترین نیازهای بازار کار محتوا در سال 2020
بازار ترجمه محتوا در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته و شرکت های زیادی در حال تولید محتوای هدفمند برای کسب و کار خود هستند. همین مسئله باعث شده که افراد زیادی نیز در این حوزه فعالیت داشته باشند. هر فردی که کوچکترین توانایی ترجمه و تألیف داشته باشد، خود را تولیدکننده محتوا می نامد.
حقیقت این است که مواردی همچون تسلط بر زبان انگلیسی (یا هر زبان دیگر) و آشنایی با ادبیات فارسی به تنهایی نمی توانند شما را به یک تولیدکننده محتوای توانا تبدیل کنند. برخی از مهمترین ویژگی های یک محتوای ناب را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد.
آشنایی با زبان خارجی
یکی از ابتدایی ترین ویژگی های تولیدکننده محتوا، آشنایی با حداقل یک زبان خارجی است. بازار کار تولید محتوا به فردی نیاز دارد که بتواند در میان مطالب مختلف با زبان های دیگر جستجو کرده و محتوایی بومی شده تهیه کند.
ترجمه ساده و به عبارتی «ماشینی» برای تولید محتوا به هیچ عنوان قابل قبول نیست. محتوای شما باید به اندازه ای خوب باشد که خواننده (یا بیننده) احساس کند از زبان شما جاری می شود. تصور کند که در یک اتاق با شما نشسته و در حال مکالمه ای دوستانه و صمیمی با شما است.
هر اندازه هم که نویسنده توانایی باشید، از محتوای اصیل در زبان های دیگر بی نیاز نخواهید بود. محتوایی قابلیت جذب مخاطب را دارد که دارای الگویی جهانی و ادبیاتی ایرانی باشد. به همین دلیل باید درک مطلب شما از زبان مورد نظر نیز درست باشد. تولیدکننده محتوا باید مطلب به زبانهای دیگر را مطالعه کرده، مفهوم آن را درک کرده و با ابزارهای گفتاری در دسترس خود یک محتوای جدید تولید کند. در این صورت است که محتوای شما یک «محتوای ناب» قلمداد خواهد شد.
توانایی جستجوی صحیح در سطح اینترنت
با اینکه سال ها است که موتورهای جستجو در دسترس همگان هستند، اما هنوز هم شیوه صحیح استفاده از آنها به درستی درک نشده است. ترکیب صحیح واژگان و البته توانایی جستجو به زبان انگلیسی نیازمند آن است که با ادبیات و قواعد سطح اینترنت آشنایی داشته باشید. این امر هم میسر نخواهد شد مگر اینکه در دنیای محتوای اینترنتی غوطه ور شوید.
اگر نخوانید و نبینید، نمی توانید بنویسید و بگویید. این قاعده بسیار ساده ای است که از دوران کودکی شروع می شود. برای اینکه بتوانید با الفبای جستجو در بین میلیون ها مقاله و ویدیو آشنایی پیدا کنید، باید تا جای ممکن خودتان را با این نوع محتوا درگیر کنید.
توانایی درک مطلب بالا
ممکن است تسلط بالایی به زبان خارجه مورد نظر داشته باشید؛ ممکن است هر نوع متن و ویدیویی را بتوانید ترجمه کنید؛ اما توانایی درک مطلب است که شما را در بازار کار تولید محتوا متمایز می کند.
همان طور که در بخش های قبل اشاره شد، باید بتوانید هر محتوایی را به زبان ساده خود بازگو کنید. در این صورت است که هم خواننده (یا بیننده) و هم موتور جستجو، محتوای شما را در سطحی متفاوت از دیگر محتوای سطح وب ارزیابی خواهد کرد.
آشنایی با ادبیات زبان مورد نظر
اکنون که به زبان خارجی (ترجیحاً انگلیسی) آشنایی دارد، الگوهای جستجوی صحیح را می شناسید و مطالب مورد نظر را به درستی درک می کنید، تازه نصف راه را پیموده اید. اکنون باید محتوای خود را به گونه ای بنویسید که خواننده به سادگی آن را درک کند. درک صحیح شما از مطلب کافی نیست؛ باید به گونه ای بنویسید که خواننده (یا بیننده) نیز با شما هم آوا شود. برای این منظور باید موارد زیر را رعایت کنید:
پرهیز از واژگان نامأنوس و دشوار
برخی نویسندگان تازه کار تصور می کنند که استفاده از واژگان دشوار و به قول معروف «قلمبه سلمبه» باعث ارتقای سطح محتوای آنها می شود. بر خلاف تصور آنها، این مسئله بلافاصله باعث گسستن پیوند خواننده و نویسنده خواهد شد. در بازار کار تولید محتوا همیشه اصل بر ساده نویسی است.
البته ساده نویسی به معنای عدم تنوع و جذابیت در متن نیست. ساده نویسی باید به گونه ای باشد که جذابیت متن حفظ شده و از تکرار کلمات و جملات یکسان پشت سر هم خودداری شود. این مهارت ها به مرور و با نوشتن زیاد در نویسنده (یا گوینده) به وجود می آیند. برای مثال به جمله زیر توجه کنید:
تصور بسیاری از گروه های جامعه در این راستا است که بازار کار تولید محتوا یکی از جذاب ترین بازارهای جهانی در دهه های آتی خواهد بود؛ در همین راستا تلاش بی شائبه ای را در جهت به کار گیری ابزارهای این حوزه به کار گرفته اند.
بسیاری از افراد تصور می کنند که بازار کار تولید محتوا به زودی فرصت های بیشماری را به وجود خواهد آورد. به همین دلیل بخش زیادی از تلاش خود را در این حوزه متمرکز کرده اند.
هر دو جمله یک مفهوم را به خواننده منتقل می کنند. با این وجود، درک جمله دوم ساده تر و کوتاه تر از متن اولی است. البته در برخی از انواع محتوا که برای قشر خاص و هدفمندی نوشته می شود، استفاده از ادبیات سنگین و آکادمیک می تواند جوابگو باشد اما جامعه هدف ما در اینجا، محتوای حوزه عمومی و افراد عادی هستند.
پرهیز از جملات طولانی
متأسفانه دستمزد پایین تولید محتوا و پرداخت دستمزد بر اساس کلمه گاهی اوقات باعث می شود که نویسنده کیفیت محتوای خود را فدای درآمد بیشتر کند. تمام تلاش خود را در راستای نوشتن جملات طولانی به کار می گیرد.
نوشتن متن طولانی با جملات طولانی متفاوت است. شما باید توانایی این را داشته باشید که یک متن ۸۰۰ تا ۲۰۰۰ کلمه ای تدوین کنید و تمام جملات شما ساده و کوتاه باشند.
اولین اصل تولید محتوای حرفه ای این است که از کلمات «و» و «یا» کمترین استفاده شود. از ویرگول اندک استفاده شود. جملات طولانی باعث می شود که درک مطلب شما بسیار دشوار شود. یک نویسنده توانا می تواند از ترکیب جملات کوتاه و با استفاده از کلماتی ساده مقالات طولانی تهیه کند.
پرهیز از شرح زیاد و اندک
توضیح بیش از حد باعث می شود که مخاطب از متن (یا ویدیوی) شما خسته شود. احساس کند که سطح درک او را دست کم گرفته اید و بیش از حد در حال توضیح اضافی هستید.
از طرف دیگر شرح اندک باعث می شود که خواننده (یا بیننده) مجبور شود متن (یا ویدیوی) شما را چند بار مطالعه کرده (یا ببیند) و به زودی از ادامه مسیر خودداری کند. ایجاد تعادل در توضیح مطالب از اهمیت بسیار بالایی در تولید محتوا برخوردار است.
هنر تکرار و تأکید
ممکن است در ابتدای متن به یک موضوع اشاره کنید؛ سپس در ادامه نیز همان موضوع را به زبانی دیگر و با ابزاری متفاوت بیان کنید. این مسئله باعث می شود که متن شما برای خواننده ساده تر باشد. احساس کند که متن (یا ویدیوی) شما کوتاه تر است.
گاهی لازم است که یک موضوع اساسی را چند بار تکرار کرده و بر اهمیت آن تأکید کرد. گاهی یک مفهوم دشوار باید چند بار تکرار شود تا هسته آن برای خواننده (یا بیننده) شکافته شود. بیننده خود را کودکی باهوش تصور کنید. نه آنقدر سریع، پیچیده و دشوار سخن بگویید که یک کودک متوجه نشود؛ نه آنقدر تکرار کنید که کودک احساس کند او را دست کم گرفته اید.
استفاده از زبان جمعی
در محتوای عمومی هیچگاه از زبان شخص خودتان سخن نگویید. البته گاهی برای به اشتراک گذاشتن یک تجربه شخصی لازم است از زبان خود سخن بگویید اما این مسئله در اکثر مواقع تأثیر منفی خواهد داشت.
خواننده احساس می کند که شما خودتان را فراتر از خواننده می دانید. احساس می کند که شما در صدد نمایش ویژگی ها و توانایی خود هستید و ارتباط او با شما قطع می شود.
سعی کنید از زبان عمومی استفاده کنید تا خواننده تصور کند همه چیز درباره او است. همه چیز حول او می چرخد و محتوا او را در اولویت قرار داده است.
همراه کردن خواننده
سعی کنید خواننده را با خود همراه کنید. گاهی اوقات از او نظر بخواهید. او را در ابتدای محتوا با خود همراه کنید. در انتها از او نظر بخواهید. در میانه متن (یا ویدیو) تجربیات او را در خصوص موضوع جویا شوید.
آشنایی با الفبای سئو
با اینکه بحث سئو یک مبحث تخصصی است و افراد متفاوتی باید در این حوزه فعال باشند اما تولیدکننده محتوا باید الفبای این حوزه را بشناسد. در غیر این صورت متن (یا ویدیوی) شما به دشواری می تواند خود را در میان میلیون ها متن بالا بکشد. موتورهای جستجو به سئوی با کیفیت بسیار اهمیت می دهند.
توانایی تایپ سریع
اگر توانایی تایپ سریع نداشته باشید، درآمد بسیار ناچیزی از بازار کار تولید محتوا خواهید داشت. سعی کنید از ماوس و کیبورد استاندارد برای تایپ استفاده کنید تا در درازمدت سریع بتوانید انگشتان خود را با تایپ سریع عادت دهید.
آشنایی با نرم افزارهای حوزه تولید محتوا
برای تولید محتوای با کیفیت باید با نرم افزارهای متفاوتی آشنایی داشت. علاوه بر نرم افزارهای تایپ (همچون مایکروسافت ورد)، باید دانش ابتدایی از نرم افزارهای ویرایش تصویر (همچون ادوبی فوتوشاپ)، ویرایش ویدیو (همچون ادوبی افترافکتس و پریمیر) و ویرایش صدا (همچون ادوبی آدیشن) داشت.
به خودتان بستگی دارد که از نرم افزارهای چه شرکتی استفاده می کنید اما نرم افزار ویرایش تصویر از بنیادی ترین نیازهای یک تولیدکننده محتوای با تجربه است.
درک درست از کسب و کار هدف
نمی توان در یک حوزه کاری تولید محتوا انجام داد اما دانش ابتدایی در خصوص کسب و کار هدف نداشت. هرچه بیشتر در خصوص کسب و کار مورد نظر اطلاعات داشته باشید، محتوای شما حرفه ای تر بوده و کیفیت بهتری خواهد داشت.
حالت ایدئال این است که در خصوص کسب و کاری که برای آن تولید محتوا انجام می دهید، تخصص آکادمیک یا فنی داشته باشید. در غیر این صورت حتماً باید در صدد جمع آوری اطلاعات برای ایجاد درک و ذهنیت درست از آن باشید.
تجربه شما از تولید محتوا در ایران چگونه است؟ آیا از میزان درآمد این حوزه رضایت دارید؟ آینده بازار کار تولید محتوا را چگونه ارزیابی می کنید؟ میانه شما به عنوان صاحب کسب و کار از تولید محتوا برای معرفی خدمات و محصولات خود چگونه است؟ از نظر شمای خواننده آیا تولید محتوا در مسیر درستی در حرکت است؟ دیدگاه های خود را با ما و دیگر دوستان خود در آژانس بازاریابی محتوایی آژمان به اشتراک بگذارید.
ارسال دیدگاه