برنامه ریزی در هر موردی بسیار ضروری و مهم است. بدون برنامه ریزی نمی توان اهداف درستی تعیین کرد و به موقع به این اهداف دست پیدا کرد. برنامه ریزی به شما کمک می کند که همه چیز بر اساس خواسته ها و اهداف شما پیش برود. در امر تولید محتوا نیز برنامه ریزی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برنامه ریزی برای تولید محتوا با اینکه پیچیده و زمان بر است اما بسیار ضروری و حیاتی است. در این مطلب از آژانس بازاریابی محتوایی آژمان به اساسی ترین نکاتی که در برنامه ریزی تولید محتوا نیاز داریم، خواهیم پرداخت. ادامه مطلب را با ما همراه باشید.
برنامه ریزی برای تولید محتوا به چه معنی است؟
افرادی که در زمینه تولید محتوا فعالیت دارند، می دانند که تولید محتوا کار ساده ای نیست. افراد زیادی با ساخت یک وبسایت و تولید مطالب قصد دارند که مخاطبین خود را افزایش دهند. برخی افراد نیز در شبکه های اجتماعی تمام تلاش خود را به کار می گیرند اما به نتیجه مطلوب نمی رسند.
در این بین افرادی که با فرآیند تولید محتوا آشنایی دارند و تجربه خوبی در این زمینه کسب کرده اند، موفق عمل می کنند. یکی از شاخص ترین تفاوت آنها با افراد دیگر، در برنامه ریزی برای تولید محتوا است. امری که از بسیاری جهات به فرد کمک می کند.
برنامه ریزی برای تولید محتوا به معنی زمان بندی دقیق مراحل تحقیق، تولید، انتشار و مدیریت محتوا است. هنگامی که همه چیز بر اساس یک برنامه ریزی منظم، دقیق و از پیش تعیین شده پیش برود، علاوه بر احتمال موفقیت بیشتر کسب و کار، فرسودگی و جنگ اعصاب شما نیز در فرآیند تولید محتوا به حداقل می رسد.
برنامه ریزی برای تولید محتوا تمام ارکان تولید محتوا را با یک برنامه جامع و منسجم به هم پیوند می دهد. پیوندی که هر عضو را در جای خود قرار می دهد و خروجی آن محتوایی است که کاربر را نیز به موقع و در زمان مناسب مورد هدف قرار می دهد.
مزایای برنامه ریزی تولید محتوا
شاید برنامه ریزی در هر امری ضروری و جذاب به نظر برسد. اما برنامه ریزی برای تولید محتوا یک مسئله حیاتی است. مسئله ای که جدای از نظم و دقت بیشتر در کارها به جذب مخاطب بیشتر و اعتماد کاربران شما منجر می شود.
مزایای برنامه ریزی برای تولید محتوا را از دو جنبه متفاوت می توان بررسی کرد: مورد اول مزایایی است که در سمت کسب و کار و به کاربران مجموعه شما ارتباط خواهد داشت؛ مورد بعدی نیز مزایایی است که به اعضای تیم تولید محتوا برمی گردد.
مزایای سمت کسب و کار
قبل از هر چیز، کسب و کار شما با برنامه ریزی برای تولید محتوا رشد پیدا می کند. هر کاربر و مخاطبی که به موضوعات و مطالب شما علاقهمند است، به دنبال یک وحدت موضوعی و انسجام عملی در محتوای شما است.
تصور کنید که مخاطب یک کانال تلگرامی یا یک صفحه اینستاگرام هستید. مدیر کانال یا صفحه به مدت یک هفته هر روز ساعت 10 صبح، 4 عصر و 10 شب یک مطلب را از کانال خود منتشر می کند. این روند برای مدتی ادامه پیدا می کند و شما مطالب این مجموعه را بسیار دوست دارید.
هر روز رأس ساعت های مربوطه برای بررسی محتوای جدید، کانال یا صفحه مورد نظر را بررسی می کنید. بدین ترتیب همیشه کاربران شما آماده استقبال از محتوای شما هستند. می دانند که چه زمانی با شما ارتباط برقرار کنند و همه چیز روی روال پیش می رود.
ناگهان برنامه ریزی شما به هم می خورد. هر روز با سلیقه خود محتوا منتشر می کنید. بعضی روزها هیچ محتوایی ندارید. روزهای دیگر پیش می آید که 10 پست را در یک ساعت منتشر می کنید.
در این صورت مخاطب شما به مرور دلزده شده و از مجموعه شما جدا می شود. این گونه انتشار منظم و دقیق محتوا در افزایش و مهمتر از آن، جذب مخاطب جدید تأثیرگذار است.
همچنین موتورهای جستجو نیز انتشار منظم و همیشگی محتوای شما را بررسی کرده و بر اساس آن به شما رتبه می دهند. بنابراین محتوای اندک و منظم بسیار بهتر از محتوای زیاد و بدون نظم است. به قول شیخ اجل: «رهرو آن نيست كه گهی تند و گهی خسته رود؛ رهرو آنست كه آهسته و پيوسته رود.»
مزایای سمت تیم تولید محتوا
هر مجموعه ای به نظم و برنامه ریزی نیاز دارد. هیچ کاری را نمی توان بدون برنامه ریزی به پیش برد. تیم تولید محتوا نیز برای ارتباط صحیح و تولید بهترین نوع محتوا نیازمند برنامه ریزی است. حتی اگر تیم شما تنها شامل یک یا دو نفر باشد، برنامه ریزی از اهمیت بالایی برخوردار است.
برنامه ریزی برای تولید محتوا به مجموعه شما کمک می کند که هرکسی وظیفه خود را به موقع انجام دهد. نویسنده، ویراستار، طراح، مدیر شبکه های اجتماعی و تمام اعضای مجموعه از وظایف خود در زمان مقرر با خبر هستند.
این کار تولید محتوای منظم و منسجم را بسیار ساده می کند. تمام اعضای مجموعه همچون قطعات یک ساعت در پیوستگی و به موازات هم در حال حرکت هستند. بدین ترتیب هم اعضای مجموعه رضایت دارند و هم رضایت مخاطب شما جلب می شود.
مراحل برنامه ریزی تولید محتوا
برنامه ریزی تولید محتوا دارای مراحلی است و به قولی «برنامه ریزی برای تولید محتوا برنامه ریزی نیاز دارد». معمولاً استراتژیست محتوا وظیفه برنامه ریزی دقیق کارها را در یک مجموعه بر عهده دارد. ممکن است بخشی از این برنامه ریزی در مجموعه های بزرگ به اشخاص متعدد سپرده شود. برای مثال بخش تحقیق محتوا برنامه ریز مختص خود را داشته باشد. شخص دیگری تنها وظیفه برنامه ریزی انتشار محتوا را داشته باشد.
ایده پردازی
ایده پردازی اولین و شاید مهمترین گام در برنامه ریزی برای تولید محتوا است. ابتدا باید مجموعه و کسب و کار شما آنالیز شود؛ رقبای شما شناسایی شوند؛ روحیات مخاطب شما بررسی شود؛ سبک محتوای شما تعیین شود؛ در نهایت نیز ایده پردازی برای تولید بهترین نوع محتوا انجام شود.
ایده پردازی کار هر کسی نیست. البته می توان هر مطلبی را که دوست دارید در پلتفرم خود منتشر کنید اما اگر به دنبال بهترین نتیجه هستید، پیشنهاد می کنیم که مرحله ایده پردازی را جدی بگیرید.
زمان بندی دقیق تحقیق، تولید و انتشار
در مسیر تولید محتوا هر مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است. یک برنامه ریزی دقیق باید تمام این مراحل را شامل شود.
یافتن بهترین کلیدواژه ها
اکنون که ایده پردازی انجام شده و بهترین نوع محتوا برای انتشار تعیین شده است، نوبت به یافتن کلیدواژه ها است. کلیدواژه ها همچون آدرس دقیق محتوای شما هستند که به موتورهای جستجو در پیدا کردن مطالب شما کمک می کند. وقتی چگالی دقیق یک کلیدواژه در یک محتوا به اندازه کافی باشد، گوگل و سایر موتورهای جستجو محتوای شما را حول کلیدواژه شناسایی کرده و به مخاطب خود پیشنهاد می دهند.
پیدا کردن کلیدواژه امری تخصصی است و باید توسط متخصص سئو انجام شود. متخصص سئو کلیدواژه را شناسایی کرده و جهت اعمال آن در محتوا به نویسنده می سپارد.
تولید محتوای اصلی توسط نویسنده
اکنون نویسنده با توجه به کلیدواژه در صدد تولید محتوای با کیفیت برمی آید. نویسنده باید تمام سعی خود را در اعمال کلیدواژه ها در محتوا به کار گیرد. به شیوه ای که محتوای او مصنوعی و ماشینی به نظر نرسد و از طرفی تمام کلیدواژه ها به صورت نامحسوس در محتوا به کار برده شوند. به قول معروف: «نه سیخ بسوزد و نه کباب».
بررسی محتوا توسط ویراستار
هیچ نویسنده ای نمی تواند محتوای خود را ویرایش کند. ویراستار از جنبه متفاوتی به محتوا می نگرد. گاهی اوقات نویسنده بارها نیز یک مطلب را مطالعه می کند، اما چون شخص او مطلب را نوشته است، از کنار برخی اشتباهات به سادگی عبور کرده و متوجه آنها نمی شود.
اینجاست که یک جفت چشم ثانویه به نام ویراستار با مهارت های متفاوت وارد عمل می شود. اشتباهات احتمالی نویسنده را برطرف کرده و فرآیند تولید را نیز تسریع می بخشد. دیگر نویسنده نگرانی و وسواس کمتری نسبت به اشتباهات خود دارد و تمرکز او بیشتر روی تولید محتوا است.
انتشار و مدیریت محتوا
اکنون که محتوا سئو شده، با کیفیت و ویرایش شده آماده است، نوبت به برنامه ریزی دقیق انتشار و البته مدیریت آن رسیده است. مدیر وبسایت و شبکه های اجتماعی این وظیفه را بر عهده دارد.
تقسیم کارها
گاهی اوقات برخی وظایف در یک مجموعه مشترک است. برای مثال ممکن است چند نفر نویسنده یا ویراستار در مجموعه حضور داشته باشند. ممکن است یک شخص چند وظیفه مختلف را بر دوش داشته باشد. در این موارد باید تمام کارها به درستی تقسیم شود و بارها تنها بر دوش یک یا چند عضو مجموعه نباشد.
تقسیم کار باعث می شود که از فشار عصبی و جسمی بر افراد جلوگیری شود و همه افراد از انجام کارهای خود رضایت داشته باشند.
ساخت تقویم محتوایی
برنامه ریزی برای تولید محتوا به شیوه های مختلف سنتی و مدرن انجام می شود. می توانید تمام برنامه ریزی خود را در یک بورد فیزیکی یا دیجیتالی بزرگ در شرکت قرار دهید. بدین ترتیب تمام اعضای شرکت از وظایف خود آگاهی خواهند داشت.
همچنین می توانید از ابزارها و اپلیکیشن هایی که به صورت اختصاصی به این منظور تعیین شده اند برای تولید تقویم محتوایی استفاده کنید. برخی شرکت ها تمام وظایف ماه آتی را چند روز قبل از شروع ماه به صورت برگه های چاپی در اختیار تمام اعضای شرکت قرار می دهند.
تمام این راهکارها برای ساخت تقویم محتوایی می تواند کاربردی و مؤثر باشد. اما شاید استفاده از وبسایت ها و اپلیکیشن های این حوزه، کاربردی ترین و بهترین راهکار برنامه ریزی برای تولید محتوا باشد.
بهترین ابزارهای برنامه ریزی برای تولید محتوا
وقتی صحبت از برنامه ریزی تولید محتوا به میان می آید، شرکت های زیادی در این حوزه فعالیت دارند. نمونه های خارجی و ایرانی فروانی سعی در کنترل بازار برنامه ریزی تولید محتوا دارند. اما در حقیقت تنها چند شرکت در این حوزه موفقیت کسب کرده اند.
در ادامه 3 مورد از بهترین ابزارهای برنامه ریزی تولید محتوا را مورد بررسی قرار می دهیم.
ترلو (Trello)
بدون شک ترلو اولین و بهترین ابزار برنامه ریزی برای تولید محتوا و ساخت تقویم محتوایی است. استفاده از امکانات اصلی و پایه ترلو رایگان است. هر کسی با اطلاعات ساده می تواند از ترلو استفاده کند. ساختار ترلو بسیار ساده است.
ترلو تمام نیازهای مجموعه شما را برآورده می کند و هر روز نیز در حال پیشرفت و گسترش است. بیشتر شرکت های ایرانی نیز از این ابزار برای مدیریت محتوای خود استفاده می کنند.
گوگل شیتز (Google Sheets)
ابزار بعدی ساخت شرکت گوگل است که یکی از رقبای ترلو در این زمینه است. با اینکه گوگل شیتز محبوبیت ترلو را ندارد اما بدون شک گزینه بسیار مناسبی جهت برنامه ریزی محتوای شرکت شما است.
کو اسکجول (CoSchedule)
کو اسکجول نیز دارای ساختاری مشابه ترلو است و ظاهر گرافیکی جذابی دارد. کو اسکجول علاوه بر مدیریت محتوای شما به انتشار به موقع آن از طریق وردپرس و شبکه های اجتماعی نیز کمک می کند. البته این برنامه بر خلاف دو مورد قبلی رایگان نیست و تنها 14 روز استفاده رایگان را در اختیار شما قرار می دهد.
نظر شما در خصوص برنامه ریزی برای تولید محتوا چیست؟ از نظر شما اهمیت این موضوع در تولید محتوا به چه اندازه است؟ آیا می توان بدون برنامه ریزی نیز به در زمینه تولید محتوا به موفقیت رسید؟ برنامه یا اپلیکیشن مورد علاقه شما در خصوص طراحی تقویم محتوایی کدام است؟ دیدگاه های خود را با ما و دیگر دوستان خود در آژانس بازاریابی محتوایی آژمان در میان بگذارید.
ارسال دیدگاه