تولید محتوا یکی از راهکارهای بسیار اثرگذار و نسبتاً جدید تبلیغات در ایران است. با اینکه تولید محتوا صرفاً به منظور تبلیغات انجام نمی شود، اما نمی تون منکر جنبه تبلیغاتی آن شد. یکی از روش های جذاب تولید محتوا نیز استفاده از قصه گویی یا داستان سرایی است. قصه گویی در محتوا یک مسیر جذاب، هیجان انگیز و متفاوت است که نویسنده به منظور تأثیرگذاری بیشتر بر مخاطب در پیش می گیرد. اما داستان سرایی چیست و چرا باید از آن استفاده کرد؟ مزایای قصه گویی در محتوا چیست؟ اگر به دنبال پاسخ این سؤال ها و سؤالات از این دست هستید، ادامه این مطلب را با آژانس بازاریابی محتوایی آژمان همراه باشید.
قصه گویی در محتوا
داستان سرایی در محتوا یک مسیر ساده است. خواننده با شما و شما با خواننده در یک ماجراجویی متفاوت و جذاب همراه می شوید. بازی با کلمات و روایت شما باعث می شود که محتوایی کاملاً متفاوت خلق شود و خواننده از آن لذت ببرد.
البته استوری تلینگ یک ذهن خلاق و یک قلم قدرتمند لازم دارد. قصه گویی در محتوا به شخصی نیاز دارد که با نحوۀ داستان سرایی آشنا باشد و خود نیز داستان و روایت های بیشماری را مطالعه کرده یا شنیده باشد.
کاربرد قصه گویی
داستان سرایی از دوران بسیار گذشته کاربرد داشته است. انسان با تعریف یک رویداد قصد دارد که مفهومی را به دیگران انتقال دهد. گاهی اوقات قصه گویی تنها با هدف اطلاع رسانی انجام می شود. گاهی اوقات قصد سرگرمی افراد را داریم و در برخی موارد نیز با اهداف فرهنگی انجام می شود.
اما مسیر قصه گویی در تمام این موارد یکسان است. گوینده یا نویسنده باید بتواند خواننده یا شنونده را با خود همراه کند. باید این احساس در خواننده به وجود آید که در مسیری مشخص و به سمت یک هدف در حرکت هستید.
هدف یا جریان قصه گویی، کدام یک؟
مسیر ماجرا در برخی داستان سرایی ها مهمتر از هدف آن است. در برخی داستان ها مهم نیست چقدر هدف شما هیجان انگیز است، خواننده یا شنونده دوست دارد که داستان شما ادامه داشته باشد. دوست دارد که ماجراجویی ساعت ها ادامه پیدا کند تا تصورات او سیراب شود. این مورد هم یک مهارت بسیار خاص می طلبد. مهارتی که هر نویسنده ای در آن تبحر ندارد.
مزایای قصه گویی در محتوا
هدف و تمرکز ما در این مطلب، صحبت کردن در خصوص مزایای داستان سرایی در محتوا است. قصه گویی در محتوا مورد جدیدی است و افراد اندکی توانایی آن را دارند. تولید محتوا می تواند با اهداف متفاوتی انجام شود اما یکی از مهمترین اهداف آن بدون شک جذب مخاطب و به دست آوردن سود مادی است.
اما چرا با یک متن ساده نمی توانیم به اهداف خود برسیم؟ چرا به داستان سرایی نیاز است؟ متنی که بر اساس قصه گویی تهیه شده باشد، چه مزیت هایی نسبت به یک متن ساده دارد؟ در ادامه به مهمترین مزایای قصه گویی در محتوا می پردازیم.
ساده سازی یک مفهوم پیچیده
گاهی اوقات توضیح برخی مفاهیم کار دشواری است. هرچقدر هم به لحاظ علمی بیشتر توضیح دهید، محتوای شما دشوارتر شده و نمی توان به هدف اصلی محتوا که جذب مخاطب است رسید. اینجا است که قصه گویی در محتوا به کمک نویسنده می آید. قصه گویی به شما کمک می کند که با مفاهیم ساده و بنیادی آشنا برای افراد، بتوانید یک مفهوم پیچیده را توضیح دهید.
واقعیت قصه گویی
البته داستان سرایی برخلاف تصور برخی افراد قصه های «شنگول و منگول» و «بزبز قندی» نیست؛ قصه گویی یک شیوه روایی است. شیوه ای است که شما یک جریان را خلق می کنید. داستانی است که احتمالاً تا به حال کسی نشنیده است اما خیال پردازی در آن موج می زند. داستانی که به همان سبک و سیاق نویسنده های نام آشنا به رشته تحریر درآمده است.
ارتباط عمیق میان نویسنده و خواننده
داستان یک نقطه شروع، پایان و اوج دارد. هر محتوای تخصصی نیز بر این اصول استوار است. بنابراین می توان قصه گویی در محتوا را بر همین اساس بنا نهاد. قصه گویی در محتوا، همان شروع رازآلود را می طلبد. اوج داستانی که خواننده را به هیجان آورد و به خواندن ادامه مطلب وادار کند. در نهایت، پایانی که با احساسات خواننده بازی کرده و شاید قطره ای اشک از چشمان او سرازیر کند.
اهمیت قصه گویی در محتوا
این همان ارتباطی است که در قصه گویی در محتوا به دنبال آن هستیم. یکی از اهداف اصلی تولید محتوا حفظ کاربر در وبسایت یا هر پلتفرم دیگر برای مدتی طولانی است. به شکلی که پس از ترک وبسایت، دوباره برای برگشت علاقه مند باشد.
ایجاد تنوع در محتوا
تولید محتوا امری دشوار و زمان بر است. هنگامی که سبک نوشتار شما بسیار یکنواخت و تکراری شود، خسته کننده خواهد بود. خواننده علاقه کمتری برای خواندن مطالب شما خواهد داشت.
قصه گویی در محتوا به شما کمک می کند که در سبک نوشتار و محتوای خود تنوع ایجاد کنید. بدین ترتیب کاربر برای خواندن یکی از مطالب شما و همچنین تعداد بیشتر محتوا اشتیاق بیشتری خواهد داشت.
قصه گویی یکی از جذاب ترین شیوه های تولید محتوا است و معمولاً با کیفیت ترین نوع محتوا، محتوایی است که به سبک استوری تلینگ نوشته شده باشد.
تمایل به خواندن ادامه مطلب
همه ما با مطالب طولانی و خسته کننده روبرو شده ایم. بسیاری افراد پس از خواندن چند جمله یا پاراگراف از خواندن ادامه آن منصرف می شوند. اما مطالبی که با سبک قصه گویی تهیه شده باشند، داستان متفاوتی دارند. کاربر بیشتر به خواندن ادامه مطلب رغبت نشان می دهد.
شیوه قصه گویی در محتوا یک خط داستانی را دنبال می کند و کاربر را به سمت یک هدف مشخص هدایت می کند. همین خط روایی و هدف است که کاربر را وادار می کند با شما همراه باشد. ماجراجویی خود را با شما به اتمام رسانده و از یک داستان جذاب لذت ببرد.
ماجراجویی به سبکی منحصر به فرد
تقریباً بیشتر افراد با ماجراجویی میانه خوبی دارند. بیشتر ما در میان کارتون ها و فیلم های دوران کودکی ماجراهایی داشته ایم. ماجراجویی احساس بسیار لذت بخشی به فرد می دهد. شما را با مواردی روبرو می کند که قبلاً تجربه آن را نداشته اید.
این احساس لذت بخش ماجراجویی را در سایر سبک های محتوا نمی توان یافت. هرچند قصه گویی مهارت بالایی نیاز دارد و هر محتوایی میزبان مناسبی برای این سبک تولید محتوا نیست، اما ماجراجویی را تقریباً در هر نوع محتوایی می توان دخیل کرد.
ایده هایی برای قصه گویی در محتوا
هر شرکت و مجموعه ای برای اینکه در سبک قصه گویی در محتوا موفق باشد، نیازمند ایده هایی است که آنها را عملی کرده و امضای خود را بر هر محتوا بزند. اینگونه همه چیز شما متفاوت، خاص و منحصر به فرد خواهد بود.
برخی از این ایده ها و پیشنهادها را در ادامه با هم مورد بررسی قرار می دهیم.
خلق یک قهرمان
هر داستانی یک قهرمان نیاز دارد و برند شما هم نیازمند یک قهرمان است. قهرمانی که بیشترین ارتباط را با ساختار محتوا و اصول بنیادین شرکت شما داشته باشد. قهرمان باعث می شود که مخاطب با متن شما ارتباط برقرار کند. برای مثال «رستم» را در «شاهنامه فردوسی» مدنظر داشته باشید.
رستم تقریباً در تمام داستان های فردوسی نقش دارد. به همین دلیل به یکی از بزرگترین قهرمانان ایران تبدیل شده است. شخصیتی که هر کسی دوست دارد با او همزاد پنداری کند. فردی که توانایی های جسمی و ذهنی فوق العاده ای دارد.
شما هم نیازمند فردی هستید که با اصول شرکت شما همسو باشد. فردی که شخصیت او تجلی گر بسیاری از ارزش های بنیادین شرکت باشد. این شخصیت را به درستی ساخته و پرداخته کنید و از پرواز دادن تخیلات خود واهمه ای نداشته باشید.
خلق شخصیت شرور یا ضد قهرمان
هر قهرمانی نیازمند یک رقیب شرور برای رویارویی است. الزاماً قرار نیست شخصیت و ذات این فرد شرور و بد ذات باشد. قهرمان شما تنها نیازمند فردی است که در مقابل او قرار گرفته و با او رقابت داشته باشد.
می توانید ارزش های شرکت را به صورت یک تضاد در رویارویی این دو نشان داده و خواننده را در این چالش هیجان انگیز همراه کنید.
خلق داستان و حماسه
قهرمان در بطن حماسه ها و اتفاقات دشوار متولد می شود. نمی توانید تنها با تعریف و تمجید از یک فرد او را به قهرمان داستان تبدیل کنید. باید حماسه و داستان مربوطه را خلق کرده و به قهرمان خود کمک کنید تا خود را اثبات کند. این گونه خواننده شما خودش از شخصیت داستان یک قهرمان می سازد.
سریال های ادامه دار
افراد از سریال ها و داستان های ادامه دار لذت می برند. زمانی که انتظار شما با یک داستان جدید پاسخ داده شود، بیشتر با داستان و قهرمان آن ارتباط برقرار خواهید کرد.
داستان های دنباله دار باعث می شوند که افراد داستان شما را در ذهن حک کنند. برای شنیدن ادامه آن اشتیاق داشته باشند. به شما کمک می کند ذهن مخاطب را درگیر خود و داستان خود کنید.
پرداختن به داستان و اتفاق های کوچک
اتفاق و داستان های کوچک در دل داستان های بزرگ بسیار جذاب هستند. داستانی در دل داستان دیگر باعث می شود که مخاطب همیشه خود را آماده شگفتی کند.
همچون مأموریت های کوچکی در میان مراحل اصلی یک بازی قرار داده شده اند و حکم یک امتیاز ویژه را برای مخاطب دارند. این امتیازهای ویژه را نادیده نگیرید و همیشه خواننده خود را با داستان های کوچک در مسیر شگفت زده کنید.
نقطه اوج داستان را فراموش نکنید
هر داستانی یک نقطه اوج نیاز دارد. هر محتوایی نیازمند این است که مخاطب را در یک نقطه خاص به چالش بکشد. بخش عمده توان نویسندگی شما باید در این نقطه از متن صرف شود. نویسنده شما باید به اوج هیجان یا احساسات برسد.
نقطه اوج محتوا دقیقاً آنجایی است که مخاطب به لحاظ روحی آمادگی پذیرش بسیاری مسائل را دارد. به همین دلیل باید نهایت استفاده را از نقطه اوج داستان خود ببرید.
استفاده از سبک روایی شخص اول
هنگامی که از زبان شخص اول روایت می کنید، خواننده بیشتر با شما احساس همدلی می کند. تصور می کند که قهرمان داستان مستقیم او را خطاب قرار می دهد و با او صحبت می کند. مهم نیست تعداد خواننده های شما چه تعداد هستند؛ روایت شخص اول همه آنها را همزمان مورد خطاب قرار می دهد.
البته همیشه و برای همه انواع محتوا این سبک جواب نمی دهد. قصه گویی در محتوا به شما این امکان را می دهد که بتوانید ساده تر از این مهارت استفاده کنید. حتی می توانید گاهی اوقات سبک روایت خود را از اول شخص به سوم شخص و بالعکس تغییر دهید. گاهی اوقات تنها در نقش راوی ایفای نقش کنید و گاهی نیز در نقش قهرمان داستان ظاهر شوید.
تخیلات خود را پرواز دهید
هیچ ابایی از دخیل کردن تخیلات در داستان خود نداشته باشید. قصه گویی در محتوا به شما این اجازه را می دهد که با تخیلات به استقبال مخاطب خود بروید. اطمینان داشته باشید که خواننده نیز از این تخیلات استقبال می کند.
نکاتی که در قصه گویی در محتوا باید از آن پرهیز کرد
با اینکه قصه گویی در محتوا می تواند یک ابزار بسیار کاربردی و هیجان انگیز در تولید محتوا باشد، اما گاهی اوقات نتیجه عکس می دهد. سعی کنید در تولید محتوای خود نکات زیر را مد نظر داشته باشید.
زیاده روی نکنید
هیچ کس دوست ندارد که محتوایی را مطالعه کند که همچون هفت خوان رستم پر از حوادث ماورایی و غیر قابل باور باشد. شاهنامه تنها یک نسخه دارد و تکرار نخواهد شد. برای همین سعی کنید از واقعیات بیشتری در نوشته خود استفاده کنید.
زیاده روی باعث می شود که خواننده ارتباط خود را با شما از دست دهد و باور داستان شما دشوار شود. با اینکه داستان سرایی بر مبنای باورپذیری نوشته نمی شود اما بدون شک بخش عمده مخاطب شما برای باور کردن یک سری مسائل در حال جستجو و مطالعه متن شما است.
سرراست باشید و زیاد حاشیه نروید
سعی کنید از حاشیه زیاد دوری کنید. بلافاصله از یک اتفاق نتیجه گیری کنید یا از آن بگذرید تا خواننده با منطق خود نتیجه گیری کند. حتی داستان سرایی نیز باید به ساده ترین شکل ممکن انجام شود.
اینکه مخاطب خود را از یک داستان و ماجرا به داستان و ماجرای دیگری بکشید، کار درست و عاقلانه ای نیست. سعی کنید بلافاصله خواننده را به مسیر درست هدایت کرده و از مکالمه و پیوند شکل گرفته نهایت استفاده را ببرید.
از قهرمان خود بت نسازید
قرار نیست قهرمان داستان شما شکست ناپذیر باشد. قرار نیست همچون قهرمان فیلم های هالیوودی (همچون کمپانی مارول) یا بالیوودی نیروهای خارق العاده داشته و خدای نکرده در نقش خدا ظاهر شود. قهرمان شما باید مثل هر انسانی فراز و نشیب داشته باشد. شادی و غم داشته باشد. شکست خورده و از شکست های خود درس بگیرد.
این گونه است که مخاطب شما به سادگی با او ارتباط برقرار کرده و با او پیوند برقرار خواهد کرد. سعی کنید یک انسان عادی در بهترین حالت خود قهرمان شما باشد.
مفید و مثمر ثمر بنویسید
سعی کنید ماجراجویی و قصه گویی، شما را از هدف اصلی تان منحرف نکند. قصه گویی در محتوا هرچقدر هم جذاب و کاربردی باشد، باز هم جای محتوای اصلی را نمی گیرد. مخاطب شما برای دریافت اطلاعات و بالا بردن دانش خود نزد شما است. شما با قصه گویی در محتوا تنها سعی دارید که او را سرگرم کرده و بیشتر او را درگیر خود کنید.
جمع بندی
قصه گویی در محتوا یکی از جذاب ترین راه های جذب مخاطب و نوشتن یک مطلب به سبکی منحصر به فرد است. اگر مهارت شما کافی باشد، متن شما به بهترین شیوه ممکن نوشته می شود. اما اگر مهارت کافی نداشته باشید، ممکن است نتیجه نادرستی از داستان سرایی خود به دست آورید.
کدام یک از موارد ذکر شده در این مقاله برای شما جذاب تر بود؟ آیا قصه گویی در محتوا را می پسندید؟ تاکنون با محتوای جذابی در این سبک برخورد داشته اید؟ به نظر شما قصه گویی در تولید محتوا تا چه اندازه می تواند مؤثر باشد و به جذب کاربر بیشتر کمک کند؟ دیدگاه های خود را با ما در میان بگذارید.
ارسال دیدگاه